© Rootsville.eu

Josh Smith (US)
tiltle: Burn To Grow
music: Blues - Bluesrock
release date: august 17, 2018
label: M2 Music

distribution: In-Akustik

info artist: Josh Smith
promotion: M2 Music Group

© Rootsville 2018

 

Je volledig komen te onderwerpen aan de 21st century blues dan kan je hoegenaamd niet om Josh Smith heen. We herinneren uiteraad nog zijn album 'Over Your Head' uit 2015 met daarop de legendarische harper Charlie Musselwhite, Krik Fletcher en Joe Bonamassa. Ook voor zijn nieuwe album 'Burn To Grow' deed Josh Smith beroep op enkele bijzonder getalenteerde collega's. Zo hebben we op keyboards Carey Frank die we kennen van de Tedeschi Trucks Band. Verder is er ook nog Davey Faragher (John Hiatt) op basgitaar, Pete Thomas (Elvis Costello, Arctic Monkey's) op drums, alsook drummer Lemar Carter (Usher, Josse Stone) en bassist Travis Carlton. De blazerssectie bestaat uit Jamelle Adisa, Chris Johnson, J.P. Floyd, Matthew DeMerritt en Dan Boisey.

Vocaal wordt Josh ondersteund door niemand minder dan Monét Owens (Celine Dion, Michael McDonald) en naast backing vocals mag ze op 'Your Love (Is Making Me Whole)' ook de lead vocals voor haar rekening nemen. Op deze 'Burn To Grow' gaat Josh Smith verder op de ingeslagen weg als bij zijn vorige 'Over Your Head' en 'Don't give Up On Me', en dat is voldoende muzikale diversiteit in zijn blues steken.

Josh Smith werd geboren in Middletown CT. maar verhuisde al vlug richting Florida in de naburigheid van Fort Lauderdale. Amer 3 kreeg hij al zijn eerste gitaar en op 6-jarige leeftijd begon hij met lessen te volgen. Josh werd al vlug blootgesteld aan de blues en luisterde vaak naar namen als Muddy Waters, B.B. King, Albert King en T-Bone Walker. Ook toen al ging zijn interesse veel verder en bezocht hij concerten van de Allman Brothers, de Rolling Stones en Bruce Springsteen.

Josh was amper 12 toen hij deelnam aan professionele blues jams in South Florida in clubs in Fort Lauderdale en de 'Club M' in Hollywood FL. Het was in deze club dat 'The Rhino Cats' aan hem vroegen om lead gitarist te worden. Don Cahen was zodanig onder de indruk dat hij voorstelde om de verder carrière van Josh Smith te helpen uitbouwen. Josh Smith and the Rhino Cats werden zo één van de meest gevraagde bands van South Florida. In 1994, Josh was toen nog maar 15 jaar, ontving hij de 'Florida Jammy Award' en werden ze geselecteerd als 'XS Readers Choice Winners'. Tijdens 'High School' werd hij genoemd als 'Up and Coming Guitar Legend' en verscheen hij op de cover van het nationale tijdschrift High School Senior.

Op deze 'Brun To Grow' vinden we 11 originals terug van de hand van Josh Smith waaro phij opent met het rustig aanvattende 'Half Blues'. Een nummer ook waarop we dadelijk vaststellen dat het glasheldere gitaarwerk van josh Smith in perfecte harmonie is met de aanwezige blazerssectie. Met 'Watching You Go' komen we bij een blues rock waar de krachtige beats de lichtjes rauwere klankkleur van Josh ondersteund vindt door de soulvolle backing vocals van onder meer Monét Owens. Hoofdbestanddeel is en blijft steeds de intense gitaar rifjes.

'Your Love' is enigszins buiten het plaatje van blues rock gerekend. Met de lead vocals van Monét Owens wordt dit een soulvolle hit in wording. Op 'You Never Knew' komt Josh Smith de swinging grooves van een Clarence Gatemouth Brown te mixen met de Texas blues van een Albert Collins. Na het sfeervolle 'She Survives' sluit Josh Smith dit krachtige album af met de titeltrack 'Burn To Grow'. Een album met genoeg aan diversiteit om iedere bluesliefhebber te kunnen bekoren met als producer niemand minder dan Dan Auerbach (The Black Keys).

tracks:

01 Half Blues
02 Trough The Night
03 Watching You Go
04 That For You Too
05 Your Love (Is Making Me Whole)
06 Look No Further
07 Let Me Take Care Of You
08 What We Need
09 You Never Knew
10 She Survives
11 Burn To Grow

All song written by Josh Smith

musicians:

Josh Smith: guitar, vocals
Travis Carlton: bass on #1,5,6,7,8,9,11
Lemar Carter: drums on #1,5,6,7,8,9,11
Pete Thomas: drums on #2,3,4,10
Davey Faragher: bass on #2,3,4,10
Carey Frank: organ
Monét Owens: backing vocals, lead vocals on #5
Jamelle Adisa: rumpet, flugelhorn
Chris Johnson: trombone
J.P. Floyd: trombone
Matthew DeMerritt: tenor saxophone
Dan Boisey: tenor & baritone saxophone