© Rootsville.eu

Jumping Matt & His Combo feat. Custom Big Band (Hun)
tiltle: Dressed Up
music: Jump blues - Swing - Boogie
release date: september 20, 2018
label: independent
info artist: Jumping Matt & His Combo

© Rootsville 2018


Jumping Matt & His Combo en al meteen voel ik enkele de wenkbrauwen fronsen. Niets aan de hand want dit betreft gewoon de nieuwe groepsnaam voor de wervelende harper Mátyás Pribojszki. We waren er al een tijdje van op de hoogte dat er een nieuwe naam in de maak was maar tijdens het concert op 8 februari van dit jaar was er backstage nog niet zo onmiddellijk eensgezindheid tussen de bandleden al kreeg deze naam toen al de meerdeheid van stemmen. Ook ons zinde het want het bleek dat het ineens wat minder stresserend zou gaan worden om de naam te neer te pennen, en laat ons eerlijk zijn, Jumping Matt & His Combo bekt toch een stuk beter.


photo Mátyás Pribojszki aka Jumping Matt (2018) © Rootsville

Mátyás Pribojszki aka Jumping Matt staat al jaren internationaal geseind als één van de beste harmonica spelers op ons Europees vasteland. Zijn aanstekelijk bespelen van de blues harp deed al vele clubs in danstempels transformeren. Jump, swing en boogie zijn termen die als een rode draad doorheen zijn "live" optredens swingen. Mátyás wordt wereldwijd geprezen voor zijn unieke swingende stijl van spelen en speelde zo al samen met Charlie Musselwhite, Lee Oskar, Bill Wyman en Bob Margolin om er maar enkele te noemen.

Onder zijn vorige benaming bracht Mátyás de laatste 15 jaar vijf albums uit en breekt zo met "Jumping Matt & His Combo" een nieuw era aan. Hoe kan je een dan nieuw tijdperk beter inluiden dan met het uitbrengen van een nieuw album zoals deze "Dressed Up"? Met zijn trouwe luitenant Ferenc Szász aan zijn zijde moest en zou deze nieuwe groepsnaam een extraatje meekrijgen waardoor ze dan beroep deden op de "Custom Big Band". Ook met deze "Custom Big Band" heeft Mátyás een muzikaal verleden en werkten ze reeds samen in talloze projecten.

Op deze "Dressed Up" vinden we 12 nummers terug waarvan er enkel "Switchin' in the Kitchen" werd geleend van Big Joe Turner. Een nummer dat door de samenwerking met de "Custom Big Band" gewoonweg komt te schitteren op dit album. Ook enkele andere originals van de hand van Mátyás kregen voor dit album een nieuw en nog meer swingend arrangement aangemeten wat na het beluisteren ervan deze plaat ons meeneemt naar de era van swing en jump blues.

We bevinden ons meteen in de volle glorie van de swingende era van rhythm 'n blues met opener "Full Time Baby" waarop gitarist Ferenc Szász ons meeneemt naar de periode van een T-Bone Walker, dit gedragen door de doordringende harp van Jumping Matt. Na het met rumba geïnfiltreerde "Love is Fake" krijgen we op "Real Good Man" met deze Jumping Matt & His Combo funk van de bovenste beste plank. Met een vibrato in Matt's harp die ons doet terug denken aan een jonge Stevie Wonder, en zo bevinden we ons meteen on higher ground.

Op nummers als "Wet Lips" en "Swingin' All Night Long" kan je jezelf niet van de indruk ontdoen dat nummers als deze zijn voorbestemd voor een big band. Boogie Time dan met het meer dan indrukwekkende "Can't Make You Stay". "Zydeco Boogie" is nog zo eentje dat het tijdens de "live" momenten van deze Jumping Matt voor enige animo komt te zorgen. Als toegewijde inwoner en muzikant van Hongarije kan je uiteraard niet buiten een nummer over het wereldberoemde Ballaton meer. Mede door het inbrengen van de horn sectie van deze big band en de klanken van trombone en trompet lijkt het er even op of we richting de "Big Easy" trekken. In de geest van een Kim Wilson brengt deze "Jumpin Matt & His Combo" ons dan nog een West Coast bluesje met "My Little Angel" alvorens er uit te swingen met Big Joe Turner.

In the mood for a high enery swingin' party just contact Matt and get 'your' party of the year: mail

tracks:

01 Full Time Baby
02 Love is Fake
03 Real Good Man
04 Wet Lips
05 Wan't Make You Stay
06 Swingin' All Night Long
07 Hard Working Man
08 Zydecola Boogie
09 I Heard The News
10 Balaton Boogie
11 My Little Angel
12 Switchin' in the Kitchen

musicians:

Mátyás Pribojszki aka Jumpin' Matt: vocal, harmonica
Ferenc Szász: guitar
Dániel Molnár: drums
László Csizmadia: bass

Custom Big band:

Alex Hyers: conductor
Attila Almási: trombone
Roalnd Szeitl: trombone
Csaba Péterfia: trombone
Géza Féja: trombone
Csaba Lovász: tenor sax
Tibor Kovács: alt sax
István Bakó: alt sax
András Kovács: baritone sax
Arpád Kiss: trumpet
Gábor Wagner: trumpet
Péter Wagner: trumpet