© Rootsville.eu

Kai Strauss (D)
tiltle: The Blues is Handmade (Vinyl Only)
music: blues
year: 2018
label: Continental Record Services (CRS)

info artist: Kai Strauss

© Rootsville 2018


We kennen Kai Strauss uiteraard allemaal ook als de guitarblender bij de formatie van 'Memo Gonzalez & The Bluescasters' waar hij meer dan 15 jaar deel van uit maakte. Ondertussen is Kai Strauss onder eigen naam al uitgegroeid tot een fenomeen hier in Europa. Zijn gastoptredens met namen als Mike Wheeler, Sugar Ray Norcia en Big Daddy Wilson spreken tot de verbeelding en met zijn eigen 'Electric Blues All Stars' bracht hij voor de liefhebbers van Chicago en Texas blues al onnoemelijk straf materiaal op de markt.

Nu is er deze 'The Blues is Handmade' en helaas wordt dit enkel uitgegeven als 180g vinyl exemplaar. Deze 9 nummers durende zwarte schijf is een soort van 'Best Of' na een staat van dienst van liefst al 25 jaar. Zijn vorige album ‘Getting Personal’ was in 2017 al zijn 3de solo album en het in 2015 uitgebrachte 'I Go By Feel' werd in Duitsland uitgeroepen als beste album van ht jaar.

Aan de nummers op deze plaat werkten namen mee als Sugar Ray Norcia, Big Daddy Wilson, Darrell Nulsich, Mike Wheeler, Sax Gordon, Tommie Harris & Tony Vega. Recent zag ik hem nog aan het werk met Tony Vega en dit was een zeer hoogstaande samenwerking. De nummers zijn dus een selectie uit Kai's vorige drie albums en door het remixen van Martin Meinschaefer lijkt het er zelfs op dat het een nieuwe uitgave betreft. De warme klank van het vinyl speelt daar uiteraard een rol in.

Met de soulvolle stemmen als Darrell Nulisch en een Big Dady Wilson samen met de onmisbare blazers sectie maken van deze 'Best Of' een wervelende blues party waarop ze funky openen met de titeltrack, een nummer uit zijn 'Getting Personal' uit 2017 dat werd geschreven door zijn goede vriend Tommie Harris. Tommie is verantwoordelijk voor nog wel enkele nummers van Kai Strauss. Op ' I Ain’t Buying It' krijgen we dan onmiskenbare harp sound van Sugar Ray Norcia op dit Texas bluesje. 'I Can’t Wait' is er eentje dan in de bekende lowdown stijl wordt gebracht door de gospelvoice van Big Daddy Wilson.

Het afsluitende 'Drinkin' Woman' komt uit het gelauwerde album 'I Go By Feel' uit 2015. Ook al is deze 'The Blues is Handmade' een 'Best Of ' toch mag en kan je deze plaat mede door de hoge kwaliteit van de 'special guests' en de opnamen als volwaardig beschouwen. Dit is de 'signature' van Kai Strauss...

tracks:

01 The Blues is Handmade
02 Gotta Wake Up
03 I Ain't Buying It
04 I'm About To Lose My Mind
05 This Game Ain't Worth Playing
06 Soul Fixin' Man
07 I Can't Wait
08 I Used To Have a Woman
09 Drinkin' Woman

musicians:

Featuring: Sugar Ray Norcia, Big Daddy Wilson, Darrell Nulsich, Mike Wheeler, Sax Gordon, Tommie Harris & Tony Vega