© Rootsville.eu

Karen Lee Batten (Can)
tiltle: Under the Covers In Muscle Shoals
music: Country - Blues - Soul
year: 2018
label: KLB Entertainment
release date: february 02, 2018

info artist: Karen Lee Batten

© Rootsville 2018


Het gaat snel, heel snel voor deze uit British Colombia afkomstige country zangeres. Tijdens de eerste editie van 'Canadian Idol' in 2003 viel ze meteen in de top 10 met haar nummer 'Come Away With Me'. Een nummer dat werd opgenomen op het album 'Canadian Idol Greatest Moments', een album dat in Canada in 2004 goud behaalde. Een jaartje later bracht deze 'Karen Lee Batten' al haar debuutalbum 'Every Moment' op de markt. Het werd evenwel wachten op een opvolger tot 2014 maar met deze 'Cause a Scene' werd ze dan al voor de vierde keer bekroond met de titel 'Female Vocalist of the Year' tijdens de 'British Colombia Country Music Association Awards'. In 2014 wist ze ook op de 'Texas Sounds International Country Music Awards' in de prijzen te vallen.

Nu is er haar nieuwe album 'Under the Covers In Muscle Shoals' en daarvoor keerde ze naar de bekende 'Fame Studios' in Muscle Shoals Alabama. Wham bam Alabama zouden we zo zeggen want dit werd een smaakvol album met country, blues maar voorop met heel veel soul. Het enige minpuntje op haar 4de album zijn de opgenomen gesprekken tussen de nummers anders belande dit in mijn 'Top' archief.

'Covers' is de rode draad op dit album maar door de uitstekende kwaliteit van het brengen ervan soort het me nu eens niet. Wat meteen opvalt is dat al is deze Karen Lee Batten in eerste instantie gekend in de country scène haar vocale kwaliteiten eerder aanleunen bij blues en zonder meer ook bij soul met een klankkleur waar velen enkel jaloers op kunnen zijn.

Openen doen ze in eerste instantie met de hinderlijke achtergronden maar die verdwijnen als sneeuw voor de zong wanneer Karen Lee Batten eerst zeer bluesy aanzet met de spiritual 'You Gotta Move' dat we uiteraard ook kennen van Fred McDowell uit 1965. Een nummer dat tweedelig is en uitmondt in het lekkere country deuntje 'Mary Morning'. Let's shake some more met Wilson Pickett's 'Land of 1000 Dances' en zo kan dit album als trouwe soulfanaat al niet meer stuk.

Etta James haar 'Id Rather Go Blind' krijgen we tot ergernis toe zoveel te horen maar zelden komen ze aan het echte blues gehalte van de 'Diva' zelf. Nu de versie van Karen Lee Batten doet die ergenis al meteen van de eerste noot verdwijnen doordat ze het gevoel in het nummer legt dat hierin thuishoort. Zalig en rillingen alom. Van de 'Queen of Soul' krijgen we ook nog 'Never Loved A Man' en 'Do Right Women, Do Right Man' en ja hoor, ook deze vergelijking met sister Franklin doet de verbeelding op hol slaan.

Otis Redding dan met 'Hard to Handle' en als de 'Black Crowes' dit mogen dan ook deze Karen Lee Batten en yep she's so hard to handle. Als je in Alabama bent om een album te maken kan je toch niet onder de 'national hymne' van ginds onderuit en dus krijgen we een eigen arrangement op 'Sweet Home Alabama'. Dit nummer werd uit deze 'Under the Covers In Muscle Shoals' gekozen om als single te worden uitgebracht. Bijzonder jazzy sluit Karen Lee Batten dit prachtige album af met 'Tenderness' en zo zijn we vertederd door de kennismaking met haar. Country? Blues? Nee pure Soul begot!!!

tracks:

01. You Gotta Move - Mary Morning
02. Land Of 1000 Dance
03. I'd Rather Go Blind
04. Old Man's Sweetheart
05. Never Loved A Man
06. Serve Somebody
07. Do Right Woman
08. Hard To Handle
09. Let It Rain
10. Sweet Home Alabama
11. Tenderness