© Rootsville.eu

Kat Riggins (US)
tiltle: In The Boys' Club
music: blues
release date: june 23, 2018
label: Bluzpik Media Group
promotion: Frank Roszak Radio Promotions (US)
booking Europe: King Bee Music Agency (NL)
info artist: Kat Riggins

© Rootsville 2018


This kitty won't scratch, it will make you dance...

De eerste keer dat ik in contact kwam met Kat Riggins was in maart van 2015 (report). Een optreden toen dat de aanwezigen niet zo vlug zullen vergeten. Een bijzonder energiek concert en een alom vriendelijke Kat Riggins die achteraf iedere aanwezige met een persoonlijk dankwoordje wist in te palmen. Amper 6 maand later stond Kat terug in diezelfde club (report) met dezelfde dosis energie en enthousiasme. Het jaar daarop was er amper één enkel optreden te zien in België en dus waren we met Rootsville op de afspraak toen ze samen met Marquise Knox op de affiche stond van Bay-Car Blues in Grande-Synthe Frankrijk (report). Eenmaal dat je deze dame hebt gezien ben je onmiddellijk fan.

Kat Riggins haar roots liggen in het zonnige Florida en toen ze zichzelf als zangeres begon te ontwikkelen stond ze open voor diverse stijlen in de muziek. Van Tracy Chapman over Chuck Berry via Nina Simone naar Tina Turner, ze kreeg er maar geen genoeg van en toen ze op 23-jarige leeftijd in een jazz & blues club in Florida werd opgemerkt begon het echte werk. Met een band trok ze richting Azië en Midden-Oosten en vertrokken was ze.

Een concert van deze Kat Riggins kan je ook niet dadelijk vastpinnen op één stijl en dus ook niet haar nieuwste album 'In The Boys' Club' dat zijn officiële release zal kennen op 23 juni 2018. In de band die haar tijdens de opnamen wist te vergezellen één opmerkelijke naam, Albert Castiglia. Op het zeer swingende 'Kitty Won't Scratch' speelt Albert 'lead gitaar' en gaat hij vocaal in duet met Kat Riggins...ahoeeee!

Openen doet Kat en haar band met 'Try Try Again', een opzwepend 21 ste eeuw bluesje met een slide en recht uit de ghetto afstammende backing vocals. 'Troubles Away' lijkt dan wel een akoestische Delta bluesje opgenomen op een of andere front porch met een mono mic. Een nummer als 'Hear Me' is dan weer net ietsje anders. Soulblues @ his best waarna Kat met 'Tightrope' de funky toer opgaat. Een nummer met een conversatie van een gitaarsolo met enkele blazers.

Een album van Kat Riggins dat blues getint is en zo is 'Cheat Or Lose' dan weer een Texas shuffle van formaat waarna we met 'Johnnie Walker' en de howlin' harp van Clay Goldstein ze het eerder in de rock gaat opzoeken. Heerlijk om luisteren is dan het daaropvolgende Memphis bluesje 'Don't Throw Me Away'. Om de diversiteit nog een stukje te verhogen komt er voor 'Live On' een a capella testimony van Kat Riggins. Afsluiten doet Kat met de titeltrack recht vanuit één of ander juke joint met de basgroove die me doet denken aan deze van Nile Rodgers. Best een aangename en veelzijdige blues CD van dit katje...


photo Kat Riggins (2015) © Rootsville


photo Kat Riggins (2017) © Rootsville

tracks:

01 Try Try Again
02 Troubles Away
03 Hear Me
04 Second To None
05 Tightrope
06 Kitty Won't Scratch
07 Cheat Or Lose
08 Johnnie Walker
09 Don't Throw Me Away
10 Fistful O'Water
11 Live On
12 A Girl in the Boy's Club

musicians:

Kat Riggins: vocals
Darrel Raines: lead guitar, rhythm guitar, keyboards
Johnnie Hicks: drums
Clay Goldstein: harmonica
Albert Castiglia: lead guitars, vocals #6