© Rootsville.eu

Kate Campbell (US)
tiltle: Damn Sure Blue
music: Americana
year: september 21, 2018
label: Large River Music
promotion: Hemifrån (Peter Holmstedt)
info artist: Kate Campbell

© Rootsville 2018


In tegenstelling met de line-up aan muzikanten op haar vorige album 'The K.O.A. Tapes Vol.1' (album report) is enkel Will Kimbourgh als producer overgebleven. Voor haar nieuwe studio album 'Damn Sure Blue' trok Kate een ganse nieuwe line-up aan en zelfs Will Kimbrough mocht als multi-instrumentalist aan de slag.

Voor deze release bij Large River Music ging Kate Campbell haar inspiratie halen voor deze 'Damn Sure Blue' bij Johnny Cash. 'Forty Shades of Green' werd zelfs in 1961 geschreven door de 'Man in Black', en ook de ' Ballad Of Ira Hayes' stond op de stelist van Cash. Met stermuzikanten als producer Will Kimbrough en ook Kevin Gordon, Dave Jacques, Bryan Owings, Phil Madeira, Chris Carmichael en Kate Campbell stond het dus al vanf de opnamen in de sterren geschreven dat dit een prachtplaat zou gaan worden.

Daar de voorganger van deze 'Damn Sure Blue' integraal werd opgenomen in haar woonkamer trokken ze voor dit album naart Will's 'Kimbrough Super Service' te Nashville TN. Het zou Kate Campbell niet zijn moest er geen 'specialleke' zijn opgenomen en dat is in dit geval 'Peace, Precious Peace', een track die met Kate's iPhone werd opgenomen ten huize van Laura Boosinger.

Opener van dit 11 nummers tellende album is meteen de titeltrack 'Damn Sure Blue' en zo wordt er meteen al gevloekt door deze dochter van een dominee. Een nummer dat als voorbode moet dienen van een bijzonder soulvolle Americana plaat. Nummers als 'Change Should’ve Come By Now' en het met country geïnjecteerde 'Long Slow Train' liggen zo goed in het oor ze bijna traditionals gaan lijken. Met 'Ballad of Ira Hayes' krijgen we dus net als bij vorige releases een stukje native legacy te horen.

Met 'The Great Atomic Power' wordt het tempo duidelijk de hoogte ingestuwd en gaat bij mij ook de volumeknop enkel streepjes hoger. Heerlijke versie van het in 1957 geschreven nummer door Ira en Charlie Louvin. Afsluiten doet ze met het nummer dat werd opgenomen via haar iPhone en yep dat hoor je en doet enigszins een bijna lichte afbreuk aan het verder voortreffelijk album.

tracks:

01 Damn Sure Blue
02 Change Should’ve Come By Now
03 Long Slow Train
04 This, And My Heart Beside
05 Ballad Of Ira Hayes
06 When You Come Back Home
07 Sally Maxcy
08 The Great Atomic Power
09 Christ, It’s Mighty Cold Outside
10 Forty Shades Of Green
11 Peace, Precious Peace

musicians:

Kate Campbell: accoustic guitar, piano
Will Kimbrough: guitars, bass, mandoline, banjo, mandola, keys, percussion, harmony vocals
Brian Owings: drums, percussion
Kevin Gordon: guitars, harmony vocals on #08
Dave Jacques: upright bass on #08,11
Chris Charmichel: violin, viola, cello
Phil Madeire: accordion
Emma McDowell: fiddle on #11