© Rootsville.eu

Katie Knipp (US)
tiltle: Take It With You
music: blues
release date: november 7, 2018
label: independent
info artist: Katie Knipp

© Rootsville 2018


Intrigerend wanneer je een album moet beschrijven van een artieste waarvan je nog nooit hebt gehoord. Ook inhaar thuisland zullen er zo wel enkelen rondlopen al zal daar met haar nieuwe album "Take It With You" wel even verandering in gaan komen. Sinds het verschijnen van dit album prijkt deze Katie Knipp in de Blues Albums-hitlijsten.

Knipp is uitgerust met een krachtige stem en speelt een verscheidenheid aan instrumenten, van boogie woogie-piano tot slide-gitaar, tot eerlijke harmonica-beltonen verhalen tussendoor. Met haar rauwe solo-act weet ze het hart van het publiek al vanaf "note one" voor zich te winnen. Ze heeft onder meer geopend voor Robert Cray, The Doobie Brothers, Tim Reynolds, Jon Cleary, The James Hunter Six. Deze "Take It With You" dat in november uitkomt is Katie's 5de album. Je kan deze Katie Knipp vergelijken met Bonnie Raitt, Joss Stone en Beth Hart .

Doordrenkte blues waarbij ze zich heerlijk weet te begeleiden op dobro, slide of keys maar met als rode draard haar toch enigszins rauwe klankkleur. Openend met het rockin' & footstompin' bluesje " "Ya Make It So Hard To Sing The Blues" weet deze lieftallige dame je onmiddellijk in te pakken. Vele nummers zoals ook het daaropvolgende "I Don’t Sing For You" hebben nogal een klagende toon maar weten je zonder meer aan je speakers te kluisteren.

Met "letters" bevindt Katie Knipp zich ergens tussen jazz en blues en weet daardoor al een gans spectrum aan stijlen te brengen. Met de Hammond grooves op het daaropvolgende "Metro In Paris" weet ze voor zover nog nodig iedere luisteraar van deze "Take It With You" te overtuigen van haar kunnen. Met een beetje "barrelhouse" piano krijgt het album op "Get Outta My Dream" een ietwat vrolijker intermezzo net als op het rauwe "Santa Cruz Blues" waar ze haar kunstjes op de bluesharp laat horen.

Afsluiten doet ze met het intiemere "Last Man Out" en daarmee kunnen we enkel besluiten van ...hierheen halen die handel!!!, voor har looks en zeker ook voor haar blues. Normaliter geef ik niet zo vlug een cijfer, maar dit is zonder meer 5 sterren.

tracks:

01. Ya Make It So Hard To Sing The Blues
02. I Don’t Sing For You
03. Letters
04. Metro In Paris
05. I Will Stick Around
06. Come Back
07. Get Outta My Dream
08. Santa Cruz Blues
09. Another Round
10. Last Man Out

musicians:

Katie Knipp: Vocals, Piano, Dobro Guitar, Harmonica, Tambourine, Hammond Organ
Neil Campisano: Drums and Percussion
Zachary Proteau: Bass and Tuba
Brett Vaughn Rechtfertig: Electric Guitar
Chet Chwalik: Trumpet and horn arrangements on #9
Al Bent: Trombone
Scott Brill-Lehn: Harmony Vocal on #2