© Rootsville.eu

Kaz Murphy (UK/US/Irl)
tiltle: Ride Out The Storm
music: Americana
release date: 2018
label: independent
promotion: G Promo PR (Geraint and Deb Jones)
info artist: Kaz Murphy

© Rootsville 2018


Reeds op 10-jarige leeftijd kwam deze Kazz Murphy al op te treden als drummer en frotnman van een high school bandje. Later leerde hij ook gitaar en banjo spelen en schreef in zijn high school periode meer dan 100 nummers. Het duurde evenwel tot hij met folkman Dave Van Ronk bevriend raakte dat hij wist dat hij een singer-songwriter zou gaan worden. Later verhuisde hij richting Santa Fé en begon ook zo met het schrijven van poëzie en korte verhalen. Het was uit één van die verhalen dat Don Van Vliet (Captain Beefheart) het nummer 'Bat Chain Puller' kwam te selecteren om op muziek te gaan zetten.

In 1988 vormde Kaz Murphy de folky new wave band "Mad Mad Nomad" en tekende hij een contract bij Green Monkey Records. Ze brachten er de single 'Keeper of the Cage' en het album 'Snap Out' uit. In 1997 werd "One Happy Camper" uitgebracht op Liquid City Records en werd geprezen door de ganse Americana-community. Twee jaar later werd hij ingehuurd door Nofrontiere in Wenen, Oostenrijk als de verhalenverteller voor het boek 'In The Place Of Coincidence', uitgegeven door Gingko Press.

Hij verhuisde naar Los Angeles en bleef albums uitbrengen, tourde door Amerika en Europa met een band en solo, deed radio-interviews en plaatste regelmatig instrumentale liedjes in televisie en film. Kaz heeft het podium gedeeld met onder anderen Allen Ginsberg, Pete Seeger, Jonathan Richmond, The Derailers en leden van Whiskeytown, The Posies, Sky Cries Mary, Big Star, The Jesus and Mary Chain, Afghan Whigs en Insect Surfers.

Nu is er van deze storyteller en Americana artist zijn nieuwe album "Ride Ou The Storm" met daarop 11 nummers waaornder enkele pareltjes als het met de Eagles DNA geïnfecteerde "Soft Heart". Opner van dit album is "When People Come Together", een pleidooi voor eenheid. Alle nummers vormen een tijdloze basis waarop de songs zijn geschreven. "Sunny Day" geeft ondanks de aanwezig banjo toch een bluesy gevoel. Op "Blue Devil Sky"komt Kaz Murphy het verhaal te vertellen van een gebroken familie, enigszins triest ondanks een aanwezige hemel.

Voor "Where You Come From" haalde Kaz de inspiratie uit een boek van schrijfster Karen Fisher daar waar hij met "All I Wanna Do Is Work" eerder een biografisch nummer komt te brengen. Of het nu het zachte "Thunderhead" is of zelfs de gesproken intro op "Soft Heart", het doel van Kaz Murphy is en blijft het streven met zijn muziek naar een betere wereld.

tracks:

01 When People Come Together
02 A Sunny Day
03 Blue Devil Sky
04 Thunderhead
05 Soft Heart
06 Where You Come From
07 All I Wanna Do Is Work
08 Somebody Could Be Me
09 Stella Rae
10 Forget About the World Tonight
11 Rise Me Up