© Rootsville.eu

Keith Stone with Red Gravy (US)
tiltle: Blues with a Taste of New orleans
music: blues - Nola
release date: september 10, 2018
label: independent
info artist: Keith Stone
promotion: Frank Roszak Radio Promotions (US)

© Rootsville 2018


Het laatste wapenfeit dat we in handen kregen van Keith Stone is deze uit 2016 met zijn album 'The Prodigal Returns' (album report). Voor zijn nieuwste album 'Blues With A Taste of New Orleans' ging Keith samen werken met 'Red Gravy', drie muzikanten die de sound van New Orleans daadwerkelijk onder de knie hebben. Daar waar op zijn vorig album nog de medewerking werd verleend door Dr. John himself wordt de bezetting op dit nieuw album eerder bescheiden gehouden. Naast 'Red Gravy' krijgt hij nog de medewerking van good ol' Jimmy Carpenter op saxofoon en Brent Johnson op 'slide'. 'Red Gravy' bestaat uit Tom Worell (keys), Kennan Shaw (bass) en Eddie Christmas (drums).

Keith Stone kwam deze 'Red Gravy' op te richten was de bezetting moeilijk te vatten door de talrijke wijzigingen. Het werd zelfs onder de muziekanten als een grap aanzien. Uiteraard is en blijft het nuttig om in een stad als de 'Big Easy' voldoende mizkanten in je boekje te hebben staan naargelang van beschikbaarheid. Het was pas na een tour in Florida dat de huidige 'Red Gravy' vaste vorm begon te krijgen. A special night on the beach at Pensacola, and Red Gravy was born.

Het ging allemaal zeer snel dan want alvorens ze het zand uit hun shorts konden kloppen waren Keith Stone & Red Gravy reeds laureaat van de International Blues Challenge van de New Orleans Blues Society en konden zo beginnen met het schrijven van nieuw materiaal voor de grote broer in Memphis. De mix van straight blues met de NOLA van Earl King, Dr. John en professor Longhair bleek de geschikte succes formule te zijn.

10 nummers vinden we terug op dit gloednieuwe album la brengen ze met opener 'Ain’t That the Blues' er eentje dat niet meteen het NOLA gevoel weergeeft. Wel uitstekende blues waarna ze met een funky bassline 'Love Done Put Me Down' ten gehore brengenen om het ten huize ergens in New Orleans te houden enigszins de funk van de legendarische 'The Meters' in terug vinden. Met 'Red Gravy' bevinden we ons dan meteen ergens in Bourbon Street incluis a good gumbo and red beans.

Ook 'Blue Eyed Angel' voldoet aan de ingrediënten van die spicy blues waarna we zeker ook met 'Time to Move On' nog in Baton Rouge kunnen vertoeven, net als met het barrelhousebluesje en afsluiter 'Something in the Water', waarbij we een Professor Longhair diep indachtig zijn. Let's go to the Mardi Gras...

tracks:

01. Ain’t That the Blues
02. Love Done Put Me Down
03. You Ain’t Got Nothing
04. Red Gravy
05. Crazy in Love with You
06. Don’t Count Me Out
07. Blue Eyed Angel
08. Time to Move On
09. Hard to Have the Blues
10. Something in the Water

musicians:

Tom Worell: keys
Kennan Shaw: bass
Eddie Christmas: drums, percussion
Keith Stone: guitar, vocals

special guests:

Jimmy Carpenter: saxophone
Brent Johnson: slide guitar