© Rootsville.eu

Kid Ramos (US)
tiltle: Old School
music: blues
year: 2018
label: Rip Cat Records
promotion: Frank Roszak Radio Promotions (US)

info artist: Kid Ramos
release date: march 16, 2018

© Rootsville 2018


Sinds Kid Ramos zijn solo album 'Greasy Kid's Stuff' (2001), met daarop namen als James Harman, Paul DeLay, Charlie Musselwhite, Lynwood Slim, Rick Estrin, Rod Piazza en Johnny Dyer, is er een hele hoop gebeurd in het leven van deze in Californië levende string bender. Uiteraard waren er daarvoor al aantredens bij onder meer 'The Fabulous Tunderbirds', 'Roomful of Blues' en later ook 'The Mannish Boys', 'The 44's' en 'Los Fabulocos'. Maar belangrijk is dat hij tussen de periode van 2001 en deze nieuwe release 'Old School' hij buiten het opvoeden van zijn twee zonen Kid Ramos ook kanker wist te overwinnen. In 2014 kwam er bij 'Rip Cat Records' een heruitgave van het in 1995 uitgegeven debuut soloalbum 'Two Hands One Heart', destijds uitgebracht bij het label 'Black Top Records'.

Uiteraard zijn ook wij bijzonder verheugd bij het terug op het voorplan treden van deze Kid Kamos waarvan ik uit zijn vroegere periode en mijn periode als DJ nummers als het instrumentale 'Greasy Kid Stuff' en de tearjerker 'Say What You Mean Baby' met Paul DeLay steeds vooraan is mijn koffers een plaatsje hadden. Altijd al fan geweest van Kid Ramos en dat zal ook altijd zo wel blijven, dus keek ik met hoge verwachtingen uit naar deze 'Old School'.

Dit album werd opgenomen in de studio van Big Jon Atkinson en uitgegeven bij 'Rip Cat Records', home van onder meer 'The Blasters', 'Alistair Greene'. Een label waar ook 'Johny Mastro & Mama's Boys' materiaal kwamen uit te brengen en binnenkort er ook een album wordt uitgeven van de ons bekende 'Black Market III'.

Op deze 'Old School' staan 13 tracks en 'Old School' is hierop een statement te noemen. Een album met straight blues maar gelukkig ook een stevige dosis 'West Coast' en met de medewerking van Kim Wilson, Johnny Tucker en Big Jon Atkinsons en het debuut van Kid's jongste zoon Johnny Ramos. Openen doet Kid Ramos in zijn oude vertrouwde stijl met het instrumentale jump bluesje 'Kid's Jump', een nummer als homage aan BB King en met een duidelijke knipoog naar diens '38th Street Blues'.

Straight Blues dan maar met Magic Sam's 'All Your Love' en niet te verwarren met deze van Otis Rush. Een nummer waarop we een eerste maal Johnny Ramos in een meer dan verdienstelijke poging te horen krijgen. Op 'Tell Me What You Want' gaan we terug richting West Coast met aan de vocals Johnny Tucker. Een nummer dat me terug doet denken aan de rauwe klankkleur van Paul DeLay en waarop Johnny Tucker dan weer een wederdienst bewijst waar Kid Ramos ook op diens 'Seven Day Blues' ook aanwezig is (album report).

Voor Buddy Holly's 'Heartbeat' duiken Kid Ramos en zijn kompanen terug in het archief uit 1957 en ja het doet altijd wel deugd om Buddy's nummers terug te horen. Een beetje Delta blues dan met 'You Never Call My Name' enkel el alleen met Kid op gitaar en Johnny als howlin' blues shouter. Van soul singer 'Arthur Alexander' volgt er dan een versie van diens 'Anna' en hierbij gaat de klankkleur van Johnny Ramos richting Ritchie Valens. Van Wes Montgomery krijgen we dan het jazzy 'Wes Side' en ook voor de klassieker 'Mona Lisa' gaat Kid Ramos een hele tijd terug in de tijd. Eentje dat bekend verwierf in 1950 door Nat King Cole. Retro memories!

Van Big Jon Atkinson krijgen we dan nog 'Weight On My Shoulders' alvorens af te sluiten met T-Bone Walker's 'High Society' en met Kim Wilson aan de vocals...and yes, Kid Ramos is back, alive and kickin'.

tracks:

01 Kid's Jump
02 All Your Love
03 Tell Me What Ya Want
04 Mashed Potatoes & Chili
05 Heartbeat
06 You Never Call My Name
07 Anna
08 Wes Side (Bumpin')
09 Mona Lisa
10 Jesus Come By Here
11 I Can't Wait Baby
12 Weight On My Shoulders
13 High Society

musicians:

Kid Ramos: guitar, vocals
Kendar Roy: bass
Marty Dodson: drums
Bob Welsch: keyboards
Daniel Micaal: 2nd guitar

special guests:

Johnny Tucker: vocals
Kim Wilson: vocals
Big Jon Atkinson: vocals

introducing:

Johnny Ramos: vocals