© Rootsville.eu

Lady Linn & Her Magnificent Big Band (B)
tiltle: Black Swan
music: Jazz
release date: november 9, 2018
label: Cargo Records
info artist: Lady Linn

© Rootsville 2018


Wanneer je Lady Linn denkt, denk je meteen ook aan haar "Magnificent Seven". Reeds 15 jaar maakt ze wervelende hits in een mix van pop, jazz en soul en dit vierde deze Lien De Greef nu met een nieuw album getekend, Black Swan. Enige uitzondering voor dit nieuwe album is dat ze haar "Magnificent Seven" ging uitbreiden tot een heuse Big Band en daarvoor ging ze grasduinen in onze Belgische jazz scène.

Op dit album gaan we terug naar de era dat Big Bands nog de scepter zwaaiden in de muziek industrie. De Big Bands werden door de grote kost die ze met zich mee brachten terug gedrongen tot minder grote enembles. Vandaag de dag hebben we hier in ons land nog voldoende van deze bezettingen zoals onder meer het Brussels Jazz Orchestra, maar ook kleinere formaties als het Rebirth Collective van Dree Peremans maar het gaat hier tenslotte om "Lady Linn".

Voor dit album schreef Lien een resem nieuwe nummers en ging ze ook samenwerken voor enkelen daarvan met de Britse singer-songwriter Jonathan Jeremaih die meteen ook als producer van deze "Black Swan" tekende. Een album met daarop 12 nummers die ons terug nemen naar de tijd van de Big Band Jazz. Nummers die variëren van het swingende "Swing The Boat" tot het in alle rust gebrachte "Laundry Day", een nummer dat tot stand kwam door thuis al mijmerend op haar GSM de social media af te schuimen wanneer je met een writers block komt te kampen. De titeltrack van dit album schreef Lien samen met de Gentse Brazilaan Pablo Casella, daar waar "Direction" duidelijk de hand van de producer met zich meedraagt.

Uit dit album werden "You + Me" en het funky "Loneliness" geselecteerd om het als single te gaan waarmaken. "You + Me" start met een monotone intro maar komen we zo terecht in een moderne swing versie voor Big Band met een duidelijk "Magnificent Seven" DNA. Ondanks dat we hier met deze "Black Swan" naar de jazz middens moeten lonken is dit album op en top Lady Linn. Een zijsprongetje op dit jazzy album is het disco gevoelige "Everlasting" en het in alle intimiteit gebrachte "Afraid To Lose You". The Rat Pack krijgen een Lady erbij...

tracks:

01. Nobody But You
02. Miss the Boat
03. Laundry Day
04. You + Me
05. Black Swan
06. Direction
07. Sneaking Around
08. Afraid To Lose You
09. Everlasting
10. Walking In the Rain
11. You + Me (Reprise)
12. Loneliness

musicians:

Lien De Greef: vocals
Marc De Maeseneer: bariton sax
Yves Fernández-Soliño: trompet
Sara Meyer: alt Sax
Frederik Heirman: trombone
Joris Caluwaerts: piano
Bert Huysentruyt: drums
Sébastien Thome: bass
Wietse Meys: tenor sax
Tom Callens: tenor sax
Bruno Vansina: alt sax
Nico Schepers: trompet
Carlo Nardozza: trompet
JP Estievenart: trompet
Bart Delausnay: trombone
Ben Fleerakkers: trombone
Dree Peremans: trombone