© Rootsville.eu

Laurie Jane & The 45s (US)
tiltle: Late Last Night - Elixir of Sara Martin
music: blues
release date: october 13, 2018
label: Down in the Alley Records
info artist: Laurie Jane & The 45's
promotion: Frank Roszak Radio Promotions (US)

© Rootsville 2018


Bezige bij deze Laurie Jane Duggins want eerder dit jaar konden we al van haar en "The 45s" het album hun debuutalbum "Midnight Jubilee" beluisteren. Altijd ook welkom hun blues met een retro sausje erover heen. Deze uit Kentucky afkomstige formatie zijn in de eerste plaats een stel vrienden samen die zich enkel en alleen maar willen amuseren. Family and friends en dus mag het er best ontspannen aan toe gaan.

Het tweede album met als titel "Late Last Night - Elexir of Sara Martin'" is opgedragen aan de Amerikaanse blues- en vaudeville zangeres Sara Martin (1884-1955). Ze was een van de beste blueszangeressen van de jaren '20. Sara Martin had een diepe, volle stem en als ze optrad zong ze met veel drama. Ze werd vaak aangekondigd als the Famous Moanin' Mama of the Colored Sophie Tucker. In haar hoogtijdagen stond ze bekend als the Blues sensation of the West. Sara Martin stierf aan de gevolgen van een beroerte.

Uiteraard komen we zo in de sfeer terecht van de rokerige bluesclubs van 20-tiger en 30-tiger jaren met natuurlijk ook werk van Sara Martin, maar ook met werk van WC Handy (1873-1958) aka "Father of the Blues" die uit dezelfde era als Sara Martin vandaan komt. Met deze veaudeville blues zitten we dan ook weer niet ver af van de bawdy nummers als "Can't find Nobody To Do Like My Daddy Do" van de country blues pioneer Sylvester Weaver (1896-1960).

Het doel van "Laurie Jane & The 45s" is om het werk van Louisville's blues-singer Sara Martin in het tijdperk van het verbod nieuw leven in te blazen. Maar ze doen het niet op een puristische manier. Soms met een moderne nuance dan weer volop in de sfeer van weleer. Op nummers als "Strange Lovin' Blues", "Pleading Blues" en "Atlanta Blues" brengt de monotone opnamen van deze nummers de sfeer wel bijzonder daadwerkelijk tot leven.

Openen doen "Laurie Jane & The 45s" doen ze dan weer bijzonder sterk en ritmisch op de herwerkte versie van Sara's "Late Last Night". Knap is ook het daaropvolgende bijzonder soulvolle "Achin' Hearted Blues". Ook "Blind Man Blues" van Eddie Green en Billie McLauren is een bluesje dat door het nieuwe arrangement als vol en hedendaags mag worden aanzien. Afsluiten doen ze dan weer in de sfeer van de vaudeville blues uit de 20tiger jaren met "It Ain't Nobody's Bus'ness If I Do" dat mede door toedoen van een Sara Martin en Bessie Smith het tot jazz standard bracht.

tracks:

01 Late Last Night
02 Achin' Hearted Blues
03 Blind Man Blues
04 Strange Lovin' Blues
05 Sugar Blues
06 My Man Blues
07 Joe Turner Blues
08 Can't find Nobody To Do Like My Daddy Do
09 Pleading Blues
10 Atlanta Blues
11 I'm Gonna Be A Lovin' Old Soul
12 It Ain't Nobody's Bus'ness If I Do

musicians:

Laurie Jane Duggins: vocals
Cort Duggins: guitar, piano, lap steel
Scott Dugdale: percussion
Jason Embry: upright bass
Brian 'Boss' Hogg: saxophone

special geusts:

Screamin' John Hawkins: guitar
Eric Snyder: trumpet