© Rootsville.eu

Layla Zoe (Can)
tiltle: Gemini
music: blues - bluesrock
release date: october 2018
label: independent
info artist: Layla Zoe

© Rootsville 2018


Eerlijk? Na al die jaren ben ik er nog niet helemaal uit met deze Layla Zoe. De soms integerende sets wisselen zodanig in stijl af dat je jezelf begint af te vragen of deze Layla Zoe het zelf wel weet. Akkoord de rode draad is en blijft bluesrock maar er zijn concerten waarbij het theatrale bij wijlen de bovenhand neemt en zo de soms verfijnde bluesrock op de achtergrond komt te duwen. Met haar nieuwe dubbel album "Gemini" lijkt het weer alle kanten op te gaan en komt de "blues" zelfs bovendrijven. Een album dat bestaat uit twee delen, een akoestisch gedeelte dat ze wat graag "Fragile" komt te noemen en een tweede "electrified" gedeelte dat de titel "Courage" meekreeg.

Layla Zoe leeft in Toronto Canada en haar voorstellen aan onze blues adepten is volstrekt overbodig geworden. Na haar vorige albums ‘Fire Girl’,  ‘Sleep Little Girl’ en ‘The Lily’ verscheen er in 2016 nog een ‘live’ album dat werd opgenomen in de ‘Spirit of 66’ te Verviers. Vorig jaar kregen we dan nog het obligate "Songs From The Road" bij Ruf Records, daar waar het allemaal begon met "You Will" uit 2005. Met als titel de verwijzing naar het astrologische teken "Tweeling" bestaat ook dit album dus uit twee delen, twee stijlen, twee gezichten. Alle nummers werden geschreven door Layla Zoe en haar gitarist Jan Laacks die by the way zelf een "tweeling" is. Het album werd dit jaar opgenomen in het Duitse Bonn en zal gevolgd worden door een toer waarbij ze Nederland en België zal aandoen met haar vertrouwde clubs "de Bosuil" in Weert en de "Spirit of 66" in Verviers.

Bij haar vorige albums tellen we enkel maar twee "live" albums en toch is de studio niet meteen haar comfortzone. Vanaf opener op het eerste gedeelte met het nummer "She Didn't Believe" voel je meteen aan dat dit nu misschien het album is waar alle fans van Layla Zoe zaten op te wachten. Een album waarop de soul van Layla Zoe op de oppervlakte komt al kan je dit ook veelal meemaken tijdens een "live" concert van deze Canadese diva. Daar waar bij de openingstrack nog enige versterking bij de pas kwam zijn nummers als " I'll Be Reborn Blues", "The Good Life" en "Freedom Flowers" enigszins de real deal te noemen. Bij het aanhoren van het rauwe en doordringende "The Deeper They Bury Me" zal iedere blues liefhebber ongetwijfeld tekenen van rillingen beginnen te vertonen. Met " I Can't Imagine My Life Without You" gaat Layla Zoe wat de Country-Americana toer op maar desalniettemin is dit een mooie een aangrijpend nummer te noemen. Op het afsluitende "Rainbow Pacmen And Unicorns" ruimt de Resonator en akoestische Delta gitaar dan baan voor een ...ukelele, misschien wel Israel Kaʻanoʻi Kamakawiwoʻole aka Bruddah IZ indachtig.

Een soort earthquake dan wanneer opener "Weakness" eraan komt op het tweede gedeelte van deze "Gemini". Terug ook naar de bluesrock chick zoals we allen Layla Zoe wel kennen ondersteund door de doordringende rifjes van Jan Laack. Nummers als "Dark World" belichten we de donkere zijde in onze maatschappij en op het funky "White Dog" brengt ze een mix van old & new. Titeltrack "Gemini" is dan weer een blauwdruk van haar rauwe bluesrock waardoor we met deze Layla Zoe zijn gaan kennismaken. Mooie ballads zijn "Are You Still Alive Inside" en "Roses And Lavender" om dan weer met een vrolijke noot af te sluiten op het met reggea geïnjecteerde "Little Sister". "Gemini" is een creatief meesterstukje van een onmiskenbaar talent als Layla Zoe. Wereldklasse!


tracks:

CD 1 (Fragile):
01. She Didn't Believe
02. I'll Be Reborn Blues
03. Turn This Into Gold
04. The Deeper They Bury Me
05. Mumbai
06. The Good Life
07. I Can't Imagine My Life Without You
08. Freedom Flowers
09. Let Go
10. Rainbow Pacmen And Unicorns

CD 2 (Courage):
01. Weakness
02. Dark World
03. Ghost Train
04. Bitch With The Head Of Red
05. Gemini
06. Roses And Lavender
07. White Dog
08. Automatic Gun
09. Are You Still Alive Inside
10. Little Sister