© Rootsville.eu

Lex Grey and the Urban Pioneers (US)

tiltle: Usual Suspects
music: modern blues
year: 2018
label: Pioneer Productions
release date: january 22, 2018

info artist: Lex Grey
promotion: Frank Roszak Radio Promotions (US)

© Rootsville 2018


Net als bij 'Heal My Soul' uit 2016 doet Lex Grey ook nu beroep op haar 'Urban Pioneers', en net als destijds komen er ook nu weer een hele resem gastmuzikanten aan bod. Deze 'Usauals Suspects' kent zijn release op 22 januari 2018 en is het 7de album op rij voor deze Lex Grey. Samen met haar 'Urban Pioneers' geeft deze in New York wonende Lex Grey ons een hedendaagse kijk van hoe we vandaag de dag de moderne blues moeten benaderen. Alle 9 nummers werden door Lex Grey geschreven al dan niet in samenwerking met een collega.

Wanneer je luistert naar deze Lex Grey verschijnen er verschillende grote namen voor je netvlies waarmee je ze kan gaan vergelijken, zoals een Janis Joplin maar ook een Koko Taylor zoals bij het soulvolle 'Chow Down'. Zelf zegt ze de inspiratie ook gehaald te hebben bij een 'Ma Rainey'. Deze 'Usual Suspects' is een rollercoaster waarin je wordt meegesleurd maar telkens blijft er dat ene raakpunt met de blues behouden.

'Dirty Secret' is een rockballad waarop haar raakvlak met een Janis Joplin wel akelig dichtbij komt. Je zou zelfs gaan denken dat op dit nummer haar begeleidingsband wel degelijk 'Big Brother and the Holding Company' is. Dit getuigt uiteraard van de klasse die in deze opvallende Lex Grey schuilt. Je hoeft je bij het beluisteren van dit album deze frontvrouw enkel in te beelden en je krijgt onmiddellijk een beeld van drama en humor alsof het theatrale er van nature bij behoord.

Deze Lex Grey trekt je zo in haar wereld zoals bij de Texas shuffle 'SRV', eentje dat uiteraard gaat over Stevie Ray Vaughan. Zeer jazzy en opmerkelijk rustig is het daaropvolgende 'Sunshine and Blue', een van mijn favoriete nummers op dit album. Dat deze toch 'blues madam' ook een beetje country kan inlassen en zich daardoor transformeert tot een vrouwelijke Cash kom je waar te nemen bij het nummer 'Cheap Thrills'. Hell Yeah!!!

Wanneer Lex Grey and the Urban Pioneers afsluiten in alle sereniteit met 'Renegade Heart' kan je misschien stellen dat ze een afvallige is van de blues maar geloof me het beeld klopt en toont de veelzijdigheid van deze Lex Grey, misschien wel een vrouwelijke Tom Waits, heerlijk!

previous album report: Heal My Soul (2016)


 

tracks:

01 Usual Suspects
02 Chow Down
03 Dirty Secret
04 SRV
05 Warrior Squaw
06 Sunshine and Blue
07 Cheap Thrills
08 My Jerryroll
09 Renegade Heart

musicians:

Lex Grey: vocals, acoustic guitar on #01, percussion on #5,9
Vic Mix: guitars
John Holland: drums on #1,2,3,4,5,8,9, percussion, backing vox on #5,7
Kaia Updike: bass on #1,3,5,8,9 piano on #3 flute, keyboard bass, backing vox on #5, violin on #7
Brian Dewan: organ on #2,3,4,5 piano on # 2,7 accordion on #2
Tim Farrell: bass on #4,5
Matt Messenger: drums on #7
Walter Tates Jr.: sax on #1,4,9
Per Bergquist: bass on #2,7
Ed Was: upright bass on #6
Mike Ragiani: drums on #6
Chris Pasin: trumpet on #6
Kenny Siegal: lap steel on #7
Rick Surrano Sr.: harmonica on #8
Foggu Otis: ukelele on #9