© Rootsville.eu

Little Freddie King (US)
tiltle: Fried Rice & Chicken
music: Blues
year: 2018
label: Orleans Recording Inc.
info artist: Little Freddie King

© Rootsville 2018


Deze 'Fried Rice & Chicken' van Little Freddie King is eigenlijk een compilatie album van opnamen die gebeurden in New Orleans tussen 1994 en 1998.

Fread E. Martin aka Little Freddie King werd geboren in 1940 in een plaatsje dat noemde McComb. Op 17-jarige leeftijd verhuisde hij richting New Orleans waar hij zijn brood verdiende door in 's nachts is de lokale clubs te gaan spelen. Vorig jaar bracht hij nog het album 'You Make My Night' uit, een album een nominatie kreeg als beste 'Live' album. Zijn speelstijl is te vergelijken met die andere Freddie King vandaar de verwijzing naar hem in zijn naam. 'Little Freddie King' is altijd wel wat blijven steken in het nachtelijk leven van de Big Easy. Hij speelde als sideman voor John "Harmonica" Williams, Polka Dot Slim en Bill "Boogie Bill" Webb.

Het album is dus ook een muzikale trip doorheen de concerten van deze Little Freddie King met daarop 11 nummers waarbij je al tamelijk komt te horen dat ze uit diverse periodes afstammen. Openen doet hij met een 'soul classic'. Met Cleo's Mood van Jr. Walker was hij te horen in de film 'Swam Boogie' met daarin Tom Hanks en Sandra Bullock uit 2011. Als soulfanaat is dit meteen één van de beste versies van dit instrumentaal nummer.

Met 'The Great Chinese' zitten we duidelijk bij een rifje dat hij is gaan afsnoepen van 'Tequila' van legendarische 'The Champs'. Meestal zijn de nummers een indicatie hoe het 'live' er allemaal aan toegaat maar als 'studio album'? vind ik het er maar zwakjes uitkomen. Een van de zeldzame highlights is dan nog 'What I'd Say' van brother Ray.

Uiteraard kan er ook werk van 'de' Freddie King niet ontbreken en dat doet hij onder meer met het footstompin' 'Hideaway'. Ook 'Honest I Do' van Jimmy Reed krijgt een bescheiden plaatsje op dit album alvorens af te sluiten met 'Bad Chicken' en daarmee krijgen we een Bo Diddley rifje voor de kiezen.

tracks:

01 Cleos Back
02 Mean Little Woman
03 The Great Chinese
04 What I’d Say
05 Kinky Cotton Fields
06 I Use To Be Down
07 Sing, Sang, Sung
08 Do She Ever Think Of Me
09 Hide Away
10 Honest I Do
11 Bad Chicken