© Rootsville.eu

Little Kim and The Alley Apple 3 (B)
tiltle: Sugarbird
music: Western Swing, Gospel, Swing jazz, Rhythm 'n Blues, Country
year: 2018
label: Sugarbird Recordings
info artist: Little Kim

© Rootsville 2018


Who wee baby what's that sound? That sound is vintage music at his best...

...al weten de talrijke fans van deze 'Little Kim and The Alley Apple 3' dat het veel meer is dan enkel dit. Ooit bij het ontstaan van Rootsville hadden mijn 'partner in crime' destijds en ikzelf besloten om voorkeur te geven aan onze Belgische muziekscène. Als 'bikers' zouden we ook niet mee doen aan een 'omerta' maar het woord van zowel blues, jazz als roots muziek gaan verkondigen. Het was zo dat we een paar jaar later ergens in het West-Vlaamse Oostkamp verzeild raakten op een CD voorstelling van de cajun formatie 'Big Bajou Bandits'. Als extra band stond toen een zekere 'Little Kim and The Alley Apple 3' op het programma. Een decennia geleden waren we toen ook al meteen verknocht aan hun aanstekelijke sound en présence . Hier stonden we dan als twee ruige rockers vertederd door een zekere Kimberly Claeys. Als intro wil ik toch nog eens een stukje uit de recensie van weleer laten lezen, geschreven door WitteMVS...

Na een pauze is het de beurt aan Little Kim & the Alley Apple 3. Haar naampie heeft Kimmetje niet gestolen. Eén meter ’t chestig op halfhoge hakjes en vijfenveertig kilo goe nat gewogen. Op haar 'ID' bewijs staat Kimberly Claeys gedrukt en ze is ook nog in andere (jazz & blues) outfits actief. Klein van stuk, maar met een grote stem die haar verheft boven het podium.
'The Alley Apple 3' hebben western swing als hoofdbestanddeel van hun repertoire gekozen. Laat dat nu ook niet meteen de gemakkelijkste muziek zijn die je kan uitkiezen, zowel om te spelen als om op een hedendaags publiek los te laten. Tom De Poorter bespeelt een fraaie arch top Gibson en kan in zijn spel onmogelijk verbergen dat hij een gepatenteerde Django Reinhardt fan is. On entend pas mal de Hot Club de France dans son jeu.
Samen met de 'Sol Hoopii' van de bende, Pat Cattoir, die pedal steel en gitaar speelt, is hij verantwoordelijk voor de eigen composities. Die er overigens ten zeerste mogen wezen. Pat is een meester op de lap en pedal steel en aldus volledig op zijn plaats in deze band.
Nog een bekende in het clubje is Selim Meiresonne op double bass, van ondermeer bij The Rocka-T-Bones, waar ook Tom deel van uitmaakte. Deze slapper par excellence is gelijk bassist en percussionist door zijn wijze van spelen.


photo Little Kim © Freddie (Rootsville)

Het ruige heeft door de jaren heen bij ons plaats moeten maken voor een iets getemperde manier van leven en ook de liefde voor onze HD'kes is verwaterd. Wat wel bij mij is gebleven is de liefde voor deze 'Little Kim and The Alley Apple 3'. Mick Jagger zong in 2005 van 'Old Habits Die Hard' en deze quote is ook hier van toepassing. Hun self-titled debuut EP was meteen een schot in de roos onder al het gitaargeweld dat we moesten ondergaan. Helaas moesten we wachten tot in 2010 alvorens 'Riding The Rails' uit werd gebracht. Wat me tijdens mijn tienerjaren was ontsnapt zat er nu goed in gebakken en werd ik zo grote fan van deze 'Western Swing' van 'Little Kim and The Alley Apple 3'. 2012 was dan het jaar dat dan 'She'll Keep the Devil Dancing on your Heart' werd uitgebracht. Ondertussen in de zomer van 2014 werd 'Little Kim' een fiere mama van een schattig dochtertje en werd er de single 'Emmylou' uitgegeven bij wijze van geboortekaartje. In 2016 brachten 'Little Kim and The Alley Apple 3' hun album 'The Longest Mile' uit en maakten ze hierop een commerciële knipoog zonder afbreuk te doen aan hun sound. Iemand die ondertussen ook vertederd werd door de vocale kwaliteiten van Little Kim was zonder meer onze charmezanger bij uitstek, Guido Belcanto.

Nu brengen 'Little Kim and The Alley Apple 3' hun nieuwste album 'Sugarbird' uit en eerlijk gezegd moest ik na het beluisteren even bekomen van wat ik te horen kreeg, outstanding! Op dit album werden alle '10' nummers geschreven door Tom De Poorter. Verbaast zijn we daardoor niet want we schreven ooit al dat wat uit zijn brein ontstaat met alle traditionals moeiteloos kan wedijveren. Geniaal zou ik zo zeggen.

Tijdens het openingsnummer 'So Long, Sandro!' dacht ik even dat er een verkeerd schijfje in de hoes was gestopt. De aanstekelijke tonen van een bariton saxofoon vulden de ruimte en onze Western queen Little Kim werd zomaar een highschool bop'ster die hier een swingende en perfecte mix laat horen tussen ol'school rhythm 'n blues, highschool rock en Western Swing. Een nummer waar op vele vlakken kan mee gescoord worden. Ook op de daaropvolgende titeltrack 'Sugarbird' wordt het swingen à la volonté en moesten we niet beter weten zouden we de credits geven aan Louis Jordan.

De Western Swing fanaten moeten zeker niet panikeren want met 'Sacramento Flood' ligt deze tak terug in de weegschaal maar zijn we eerlijk nog van onze melk met de voorgaande al heeft dit nummer ook iets van je ne sais qoui en zullen ook de fans van 'jazz manouche' ook hier behoorlijk in hun nopjes mee zijn. 'Two Timing Roscoe' zou een antwoord kunnen zijn op Roy Montrell's 'Everythime I Hear That Mellow Saxophone' kunnen zijn, when the fifties meets the 21st century, that's that sound! Door die aanstekelijke saxofoon waren we al de heerlijke rifjes van Tom's Gibson en de slappin' bass van Selim vergeten maar die komen dan weer mooi op de voorgrond 'Ooh La Blues'...is dit nu echt niet eentje uit de 30-tiger jaren?

Heerlijke 'easy' luisterende country blues krijgen we dan met het onwaarschijnlijk mooie 'Crow Moon' waarop de 'de' Cattoir zijn lapsteel te horen krijgen. Alsof we al in vakantie modus verkeren. Een howlin' sound van gospel en blues zit verscholen in de intro van 'Little Kim's Blues', een nummer dat vanaf nu wel als hun lijflied zou kunnen doorgaan. Toen ik de titel 'Big Bill' las dacht ik eerst nog dat ze een homage zouden brengen aan onze Leuvense Armand Hombroeckx aka Big Bill maar aan het uptempo country deuntje zou het ook wel kunnen gaan over Buffalo Bill. Al begint Kimberly hier in de klankkleur van een Wanda Jackson en krijgen we een flinke dosis country gospel over ons heen.

Vrij en vrolijk is zonder meer ook 'Shining Tires' en met het afsluitende 'Snake Charm' trekken ze zowaar alle registers open en overstijgt dit nummer zowaar alle anderen, alsof er een indianen stam is neergestreken in Oost-Vlaanderen. Iedereen bewierookt? Ja zeker, want van Little Kim weten we allemaal wel dat ze een rasechte nachtegaal is, helaas is het verboden om nog de Japanse versie ervan in huis te hebben ;-). Smaken kunnen uiteraard verschillen maar wat 'Little Kim and The Alley Apple 3' met hun 'Sugarbird' ten gehore brengen grenst aan het onwaarschijnlijke. Superfantastisch en voor mij het beste wat ze ooit hebben gebracht. Werkelijk iedere muziekliefhebber moet hier van kunnen houden en zo is eerlijk gezegd dit landje veel, maar dan ook veel te klein voor deze formatie waarbij een saffier als de 'Star of India' komt te verbleken...REPLAY!

tracks:

01. So Long, Sandro!
02. Sugarbird
03. Sacramento Flood
04. Two Time Roscoe
05. Ooh La Blues
06. Crow Moon
07. Little Kim's Blues
08. Big Bill
09. Singing Tires
10. Snake Charm

all songs & lyrics written by Tom De Poorter

musicians:

Kimberly Claeys: vocals
Selim Meiresonne: double bass
Patrick Cattoir: lapsteel
Tom De Poorter: guitar, backing vocals
Hans Verhelle: baritone & tenor saxophone
Stan Vangheluwe: piano, backing vocals
Jannes De Schrijver: backing vocals