© Rootsville.eu

Little Victor (US)
tiltle: Deluxe Lo-Fi
music: rhyhtm 'n blues, blues
release date: october 9, 2018
label: Rhyhtm Bomb Records
info artist: Little Victor

© Rootsville 2018


Als trouwe bezweerder van de ol' school blues heeft de excentrieke zanger en gitarist Little Victor na zijn in 2008 uitgebrachte "Boogie All Night" nu met deze "Deluxe Lo-Fi" een nieuw album op de markt. Het album werd uitgebracht bij "Rhyhtm Bomb Records" en telt liefst 16 nummers. Het meest in het oog springende op dit nieuwe album is wel de medewerking van namen als een Kim Wilson, Big Jon Atkinson, Carl Sonny Leyland en Jo Buddy & Downhome King om er maar enkelen op te noemen.

Victor Mac werd geboren als Victor Macoggi op 31 januari 1967) en is bekend als Little Victor. Victor leerde gitaar van de legendarische oom Ben Perry, de 'koning' van Beale Street, dat is waarom hij vaak wordt aangeduid als "The Beale Street Blues Bopper. Hij is een Italiaans-Amerikaanse blues en rootsmuzikant wiens entertainment op zijn concerten als smaakmakend kunnen worden beschouwd. Hij staat ook bekend voor zijn associatie met Louisiana Red op de albums Back To The Black Bayou en Memphis Mojo. Victor begon op 14-jarige leeftijd in 1981 te zingen, vandaar zijn bijnaam "Little" Victor, in een rock-'n-roll-band uit de jaren vijftig die vooral liedjes uit de legacy van Sun Records bevatte. Op zijn 16e leerde hij de bluesharp bespelen.

Op deze "Deluxe Lo-Fi" neemt Little Victor afstand van het "Hi-Fi" tijdperk en komt de focus te liggen op de "Lo-Fi" sound, een stijl die meer authentiek klinkt en daarmee voldoet aan de rauwe sound van Little Victor. De opnamen door toevoegen van oude 'mics" en gebruik makend van magnetische tapes maken dat de eerlijke blues hierop komt boven drijven. Het album met daarop 13 originals en 3 covers opent met "My Mind".

Een mix van blues, rhyhtm 'n blues met een scheutje boogie er boven op zoals op "Graveyard Boogie". Een heerlijk lowdown bluesje krijgen we dan met "The Letter", alsof Willie Dixon het geschreven heeft. Vettige rock 'n roll in de stijl van een Hound Dog Taylor krijgen we dan met "Slow Down Baby" met als special guest Steve Lucky. Op "What Kind Of Girl Are You" komt de Finse bluesman, en ook bezieler van de ol' school blues, Tomi Leino een stukje meespelen.

"Some Ole Day" is dan weer een flashback naar de rhyhtm 'n blues van een T-Bone Walker waarna hij met "So Blue" de herinneringen beven haalt van het pre-war blues tijdperk. Alsof Little Victor de Finse blues scène nieuw leven wil inblazen liet hij ook het ons bekende duo Jo Buddy & Downhome King III meewerken op het stompende "Whats The Matter Now". Een nummer moest de King nog leven hij het zeker zou inpikken en het zo zonder meer in het archief van Sun Records zou worden opgeborgen.

Voor dit hele "Lo-Fi" haalde Little Victor de inspiratie door het luisteren naar "Boogie Twist" van Snooky Pryor, een nummer dat werd opgenomen met een goedkope bandrecorder en ook het geweldige ruw klinkende blues-materiaal weergeeft. Met een knipoog naar de smokin' clubs van Chicago krijgen we van Tampa Red dan het fantastische "Chicago Moan Blues" met aan de Mississippi saxofoon Harpdog Brown. Afsluiten doet Little Victor met "Country Boy" van de hand van Muddy Waters krijgt Little Victor dan de medewerking van niemand minder dan Kim Wilson & Big Jon Atkinson. Deze "Deluxe Lo-Fi" zal voor elke blues liefhebber als muziek in de oren klinken. Old sox and new shoes en daarmee levert Little Victor hier gewoonweg een TOP plaat af. Een album dat Little Victor komt op te dragen aan zijn vroegere partner in crime Louisiana Red (1932-2012).

Voor de liefhebbers van Little Victor, hij is te bewonderen op "Blues in Schoten" op 17 november. Samen met "Wired Up" van de "Travellin' Blue Kings" hebben die van Schoten liefst 2 CD releases op hun programma staan.

tracks:

01. My Mind
02. Graveyard Boogie
03. I Done Got Tired
04. This Letter
05. Slow Down Baby (feat. Steve Lucky)
06. What Kind Of Girl Are You (feat. Tomi Leino)
07. Some Ole Day
08. I Wanna Make You Mine
09. Too Late Baby
10. Rocks
11. So Blue
12. Whats The Matter Now (feat. Jo Buddy)
13. Gamblers Boogie (feat. Danny Michel)
14. Chicago Moan Blues (feat. Harpdog Brown)
15. Rockin Daddy (feat. Big Jon Atkinson & Carl Sonny Leyland)
16. Country Boy (feat. Kim Wilson & Big Jon Atkinson)

musicians:

Little Victor: vocals, guitar & harp
Big Jon Atkinson: guitar, drums
Carl Sonny Leyland: piano
Jo’ Buddy: guitar
Kim Wilson: harp
Tomi Leino: harp
Harpdog Brown: harp
Carl Sonny Leyland: piano
Steve Lucky: piano
JP Prepula: upright bass
Brent Harding: upright bass
Downhome King III: drums
John Palmer: drums