© Rootsville.eu

Lon Eldridge & Steven Troch (US/B)
tiltle: Cool Iron
music: acoustic blues
year: 2018
label: Tub Thumper Records
booking: Salmon Bookings
info artist: Lon Eldridge - Steven Troch

© Rootsville 2018


Cool Iron, authentic pre-war blues brought by two contemporary blues bro's...

In Chattanooga TN. moet er iets in het 'blues-water' zitten want naast Bessie Smith (1894-1937) komt ook deze Lon Eldridge uit deze stad. Het is dus niet enkel door 'Chattanooga Choo Choo' van Glen Miller dat deze stad onsterfelijk is geworden. Het staat zelfs op de bucket list van Lon om met lokale muzikanten een album op te nemen ter ere van de 'Empress of Blues'.

Lon Eldridge begon op dertienjarige leeftijd gitaar te spelen en het groeide snel uit tot een passie en een obsessie. De speelstijl van Lon is een van de ingewikkelde fingerstyle. Een stijl die namen oproept als Mississippi John Hurt, Robert Johnson, Blind Blake en talloze andere muzikale meesters. Als een verwoed verzamelaar van 78 toerenplaten brengt Lon het grootste deel van zijn vrije tijd weg met zijn oor gekluisterd aan een platenspeler. Liefst van al speelt hij thuis in de woonkamer dan op een podium. Misschien daardoor dat er op het 'living concert' bij Roel Celis vorig jaar een zekere magie in de lucht hing. (concert report)

photo © Rootsville

De samenwerking met Steven Troch begon in 2015 en sindsdien zijn deze blues bro's blijven samen werken en resulteert nu in een gezamelijk album. Vorig jaar hielden ze nog een uitgebreide concert toer in België en ook dit jaar staan er ten gevolge van deze release een paar optredens gepland zoals bv. op Duvel Blues op 26 mei. Tijdens de concerten vorig jaar, waarvan we er zelfs drie met Rootsville zijn gaan bijwonen, hadden ze zelf nog de tijd om deze 'Cool Iron' in te blikken onder het al wakend oog en oor van Bird Stevens (producer) en JB Biesmans (mastering).

Steven Troch is een 'maneblusser' pur sang en maakte pas in zijn late tienerjaren kennis met de blues. Hij leerde de 'Mississippi Saxophone' bespelen en met dit instrument is hij sindsdien onafscheidelijk mee verbonden. Met 'Fried Bourbon' kende Steven behoorlijk wat succes maar toen deze band ophield met te bestaan werd het uitkijken naar nieuwe horizonten. Het was zo dat de 'Steven Troch Band' zijn ontstaan kende. In 2016 reisde deze harp virtuoos af richting Californië om er zijn debuutalbum 'Nice 'n Greasy' te gaan opnemen in de 'Greaseland Studio' van Kid Andersen. Dit jaar bracht hij zijn 2de album 'Rhymes For Mellow Minds' uit.

Diegene die vorig jaar een van hun intieme concerten hebben bijgewoond zullen ongetwijfeld wel enkele nummers herkennen van deze 'Cool Iron', zoals onder meer opener 'You Can't Get That Stuff No More' dat de die hards ook wel kennen van Tampa Red uit 1932. Hiermee tonen Lon en Steven aan dat de skills voor het spelen pre-war blues geen geheimen meer voor ze kent. Op dit album staan ook een paar originals zoals het daaropvolgende 'Sunday Morning Waltz' van Steven Troch. Zowaar een instrumentaal meesterwerkje waarbij je jezelf kan laten verdwalen in de blues van Django uit de 30-tiger jaren.

Wanneer we pre-war blues zeggen komen we uiteraard ook uit bij de 'King of the Delta Blues'. Van Robert Johnson brengen ze zowel het volgende 'Kind Hearted Woman Blues' als het afsluitende 'Traveling Riverside Blues'. Wanneer je na afloop van het album lang genoeg wacht krijg je als bonus nog een 'alternate take' van het eerst vernoemde nummer. 'Kind Hearted Woman Blues' is een meesterlijke conversatie tussen Lon's resonator en Steven's harp.

Na een 'live' intermezzo in de studio komen we uit bij de traditional 'Whised I Was In Heavin Sitting Down' op een arrangement van Fred McDowell. Een knap staaltje van front porch country-blues. De leifde van Lon voor Bessie Smith wordt hier op deze 'Cool Iron' digitaal vastgelegd met 'Oh Daddy Blues'. Een nummer dat het eerst werd opgenomen door Ethel Waters in 1921 en werd geschreven door William Russell en Ed Herbert. Met 'Ain't Misbehavin' steken beiden er een vleugje jazzy blues in, een standard die we kennen uit 1929 door Fats Waller.

'Leavin' My Blues With You' is een original van de hand van Lon Eldridge in co-writing met E. Huey en bevestigd dat dit ragtime gevoelige nummer moeiteloos kan wedijveren met alle andere monumentale nummers op dit album. Alvorens ze afsluiten met nog eentje van Robert Johnson brengen beiden nog een stukje folk-blues met de traditional 'Jack 'o Diamonds'. Cool Iron, it's a hard card to play but easy to listen.

tracks:

01 You Can't Get That Stuff No More
02 Sunday Morning Waltz
03 Kind Hearted Woman Blues
04 Whised I Was In Heavin Sitting Down
05 Oh Daddy Blues
06 Ain't Misbehavin
07 Leavin' My Blues With You
08 Jack o'Diamonds
09 Traveling Riverside Blues

bonus track

10 Kind Hearted Woman Blues (alternate take)

musicians:

Lon Eldridge: resonator, vocals
Steven Troch: Hohner harmonicas, backing vocals