© Rootsville.eu

Lurrie Bell & The Bell Dynasty (US)
tiltle: Tribute to Carey Bell
music: blues
year: 2018
label: Delmark Records
info artist: Lurrie Bell

© Rootsville 2018


Het is bijna 50 jaar geleden dat Carey Bell bij Delmark in 1969 zijn debuutalbum 'Carey Bell's Blues Harp' uitbracht. Zijn nazaten met zoon Lurrie en de rest van de 'Bell' nazaten Steve, Tyson en James willen Carey Bell nu eren door deze 'Tribute to Carey Bell' uit te brengen. Deze 'Bell Dynasty' worden bijgestaan door niemand minder dan Charlie Musselwhite en Billy Branch.

Carey Bell werd geboren op 14 november 1936 als Carey Bell Harrington en werd eerste geïnspireerd door de muziek van Louis Jordan. Doordat een saxofoon voor zijn ouders een te duur instrument bleek te zijn moest Carey zich tevreden stellen met een harmonica. Hij kwam zo Big Walter Horton, Little Walter en de beide SBW's te ontdekken. Op 13-jarige leeftijd begon hij te spelen bij de band van zijn peetvader, pianist Lovie Lee.

Bell speelde van de late jaren 1950 tot de vroege jaren 1970 harmonica en basgitaar voor andere blues muzikanten voordat hij aan een solocarrière begon. Naast zijn eigen albums nam hij er ook op als begeleider of duo artiest met Earl Hooker, Robert Nighthawk, Lowell Fulson, Eddie Taylor, Louisiana Red en Jimmy Dawkins en was hij ook een partner voor zijn zoon, de gitarist Lurrie Bell.

Op het album vinden we 12 nummers terug maar helaas geen enkel nummer uit Carey's debuutalbum. Openen doen ze met 'Gone To Main Street '. 'So Hard To Leave You Alone' is er eentje dat komt uit het album 'Hearteaches and Pain' (1977) net als de titeltrack uit dit album. Uit het album 'Goin' On Main Street' van 1982 haalden ze 'When a Woman Get In Trouble '. Smaen met harpers Charlie muselwhite en Billy Branch krijgen we een goede indruk van de Chicago Blues van Carey Bell te horen.

In 1984 brachten vader en zoon Bell hun gezamenlijk album 'Son of Gun' uit en daaruit werd 'Better Break It Up' geselecteerd om als hommage te gebruiken. In 1990 bracht Carey Bell samen met James Cotton, Junior Wells en Billy Branch het gezamenlijke album 'Harp Attack! uit. Vier 'Harmonica Greats' en het is niet meer dan logisch dat Billy Branch op dit album ook de honneurs waarneemt. Ook met Charlie Musselwhite bracht hij een album uit en op deze 'Superharps' uit 1999 speelden ook Sugar Ray Norcia en Billy Branch mee.

Met deze tribute aan 'Carey Bell' zullen zowat alle blues liefhebbers en zonder meer deze van de 'harmonica blues' meer dan tevreden zijn. Een duidelijk eerbetoon aan de grote Carey Bell...

tracks:

01. Gone To Main Street
02. Hard Hearted Woman
03. I Got To Go
04. Keep Your Eyes On The Prize
05. Tomorrow Night
06. So Hard To Leave You Alone
07. What My Momma Told Me
08. When a Woman Get In Trouble
09. Carey Bell Was A Friend Of Mine
10. Better Break It Up
11. Heartaches And Pain
12. When I Get Drunk

musicians:

Lurrie Bell
Steve Bell
Tyson Bell
James Bel
l

special guests:

Charlie Musselwhite
Billy Branch