© Rootsville.eu

Mai Khoi (Vietnam)
tiltle: Dissent
music: jazz pop
release date: may 25, 2018
label: Grappa
info artist: Mai Khoi
promotion: Pias (Sjuul Kok)


© Rootsville 2018


Deze Mai Khoi is naast een Vietnamese popster ook een begenadigd muzikante en wordt in haar land aanzien als de 'Lady Gaga van Vietnam'. Daarnaast, en ook de reden waarom ze hier in de westerse wereld in het nieuws komt, is ze een vooruitstrevende activiste en kunnen we haar op dat gebied het best vergelijken met de Russische groep 'Pussy Riot'.

Ze speelt muziek sinds ze twaalf was en speelde piano in de band van haar vader. Haar muziek is gebaseerd op invloeden van traditionele Vietnamese folk en blues waarbij ze haar eigen stijl komt in te verenigen. Met haar stem kan ze verschillende intonaties aan en haar muziek is veelal emotioneel te noemen.

In 2010 won Mai Khoi de Vietnam Television Song en Album of the Year Award, de hoogste prijs voor het schrijven van liedjes in haar land. Nadat ze de prijs had gewonnen, scheerde ze de helft van haar haar af en schreef de letters 'VN' voor 'Vietnam' op haar hoofd. 'Vietnam' is ook de titel ban het nummer waarmee ze de Vietnam Television Song award won.

Mai Khoi kwam in de internationale krantenkoppen terecht in 2016 nadat ze de eerste Vietnamese beroemdheid in de geschiedenis was die zichzelf nomineerde voor de Nationale Assemblee (gelijkwaardig aan het congres) op een pro-democratieplatform. Deze ''Dissent' is haar nieuwste album. Metten moet ik erbij vermelden dat het album in het Vietnamees wordt gezongen en dus kan ik hoegenaamd niet begrijpen waar ze het over heeft. De nummers staan ook vermeld in de Engelse taal waardoor we toch enigszins een indruk kunnen geven van deze intiem en emotioneel geschreven teksten.

tracks:

01 Please Sir
02 We Want
03 Bus Trips
04 Cuffed in Freedom
05 Sisters
06 Re-Education Camp
07 Om Mani
08 Indifferent Beats
09 Air Drone
10 Our Voice
11 I'm Yours Now
12 What To Do

musicians:

Mai Khoi
Ouyèn Thien Dac
Nguyen Durc Minh