© Rootsville.eu

Malford Milligan & The Southern Aces (US/NL)
tiltle: Life Will Humble You
music: soul - roots - americana
year: october 26, 2018
label: Royal Family Records
promotion: Hans Broere Promotion
info artist: Malford Milligan - Jack Hustinx & The Southern Aces

© Rootsville 2018


Op de affiche van "Gevarenwinkel" deze zomer prijkte daar plots Malford Milligan. Voor mezelf was het al bijna een eeuwigheid geleden dat ik de uit Austin TX. afkomstige soul, blues en gospel zanger nog "live" aan het werk had gezien. Daarvoor moest ik al terug naar de wilde jaren van "The Bordeline" te Diest waar hij op vrijdag 10 april 2009 aan de zijde van "Telecaster" adept Greg Koch het album "Nation Sack" kwam voorstellen. Dat album was toen een joint venture tussen guitarpicker par excellence Greg Koch en de pigment-arme Afro-Amerikaanse bluesshouter Malford Milligan. Samen vulden ze toen elkaar perfect aan en zelfs de virtuositeit van Greg bleef toen verteerbaar voor de ‘modale’ luisteraar. In de 90-tiger jaren was Malford Milligan ook de frontman van de supergroep "Storyville".

Dat was toen en dit is nu! I heard it trough the grapevine kan je wel stellen want via de tam tam van bij onze noorderburen gonste het van de geruchten dat "Malford Milligan" al een tijdje aan een album aan werken was met niemand minder dan "Jack Hustincx & The Southern Aces". Voor de opnamen trokken Malford Milligan en Jack Hustinx met regelmaat naar Austin TX, de plaats waar Jack ondertussen al een tweede thuis heeft gevonden. Deze Jack Hustinx timmert al jaren aan de weg en kennen we uiteraard ook nog van de waanzinnig sterke rootsformatie de "Shiner Twins", met daarin ook nog Richard van Bergen. Een band waarmee ze ook "Blues Peer" wisten te veroveren in 2009. In de herfst van 2015 bracht hij samen met "The Southern Aces" nog het uitstekende album "Over Yonder" uit.

Samen met een reeks supermuzikanten brengen ze dus nu onder de noemer "Malford Milligan & The Southern Aces" deze "Life Will Humble You" uit. Een verzameling van nummers waar soul en americana zich tot een onwezenlijk mooi geheel komen te vormen. Een album waar Malford en Jack ook al enige tijd hun muzikale inspiraties mee wisten te bundelen, maar ook met enkele covers waar kippenvel momenten niet uit de boze zijn. Een voorsmaakje en nog veel meer kregen dit jaar dus de bezoekers van "Gevarenwinkel" waar dit collectief unaniem door de muziekliefhebbers aanwezig als de revelatie van het festival werd uitgeroepen.

Openen doen ze al meteen met het soulvolle "I'm Glad To Do It" en al meteen komen de rillingen te voorschijn die zowat het ganse album zullen stand houden. Deze soulsleper avant la lettre werd in 1967 geschreven door het duo Homer Banks en Johnny Keyes, Banks schreef vele nummers voor het Stax label die achteraf als klassiekers werden beschouwd. Dit Deep Soul nummer werd eveneens een enorm succes voor de rhythm 'n blues shouter Little Royal.

Op "The Man I Used To Be" nemen Malford Milligan en The Southern Aces ons mee op een bluesy en soulvolle ballad die werd geschreven door Malford en Jack. Een nummer dat wordt gedragen door de Hammond grooves van een Roel Spanjers. Diezelfde Roel Spanjers neemt op het Americana hoogstandje "Getting Over You" ook de accordeon ter hand. Tussen de de soul van Milligan en americana van Hustinx kom je in een mooie droom terecht met een soundtrack die beide genres tot een mooi geheel komt te vormen. Op dit nummer horen we ook de akoestische gitaar van Jack en een stemintonatie van Malford die ons bij momenten en enige verbeelding zelfs met weemoed aan een Willy De Ville doet terug denken.

Americana is the word op het daarna actievere en lichtjes rockende "I Don't Mind It At All" en nee, we don't mind it at all. Back to serious business dan met de pakkende titeltrack "Life Will Humble You", hoe aangrijpend mooi is dit en rillingen alom! Een nummer waarbij iedereen volledig wordt ingepakt door de warme en soulvolle klankkleur van Malford Milligan. Het daaropvolgende "Yo Yo" moet wel een eerbetoon zijn aan rootsrocker Stephen Burton die in 2009 op 60-tig jarige leeftijd kwam te overlijden, net als Malford ook een Texaan van afkomst.

In de Americana sfeer krijgen we ook nog "I'll Take Care Of It All", "All This Love" en het gospelbluesje "Slow Train", en nee, niet een cover van Bob Dylan maar van "The Staple Singers" uit 1968 dat werd neergepend door Steve Cropper en William Bell. In het zelfde gospel sfeertje brengen ze dan ook nog het door Malford en Jack geschreven "Desperate Decisions". In 2014 schreven ze beiden al het daaropvolgende "I Won't Surrender", eentje dat net als de titeltrack ook terug is te vinden op het succesvolle album "Over Yonder" uit 2015.

Voor deze "Life Will Humble You" kan je enkel superlatieven gaan gebruiken. Een album zo puur dat het je wel naar de strot gaat grijpen van vervoering. Na "When Love Brings You To Tears" doen ze je nog een allerlaatste maal naar adem happen met "Feel Like Going Home" van Charlie Rich met hierop als gast vocals JW Roy. Dit hoogstandje werd geproducet door, wie dacht je...Jack Hustinx

tracks:

01 I'm Glad To Do It
02 The Man I Used To Be
03 Getting Over You
04 I Don't Mind It At All
05 Life Will Humble You
06 Yo Yo
07 I'll Take Care Of It All
08 Al This Is Love
09 Slow Train
10 Desperate Decisions
11 I Won't Surrender
12 When Love Brings You To Tears
13 Feel Like Going Gome feat. JW Roy

musicians:

Malford Milligan
Jack Hustinx
Roel Spanjers
Eric van Dijsseldonk
Roelof Klein
Nicky Hustinx
JW Roy

Texas crew:

Harry Bodine
John Magnie
Mike Roeder
Steve Amedee