© Rootsville.eu

Marcia Ball (US)
tiltle: Shine Bright
music: Blues - Swamp Blues
year: 2018
label: Alligator Records
info artist: Marcia Ball

© Rootsville 2018


Hoefde het nog? Al lang niet meer maar toch is deze 'Shine Bright' van Marcia Ball een album dat een must is van deze uit Louisiana afkomstige blues artieste. Alhoewel Marcia Ball geboren werd in Texas groeide ze op in Louisiana. Komende uit een zeer muzikale familie begon Marcia al piano te spelen op haar vijfde. Al vroeg begon ze interesse te tonen voor de New Orleans jazz en blues in de stijl van een Fats Domino en Professor Longhair. In 1970 koos Marcia Ball op 21-jarige leeftijd voor country en richtte 'Freda and The Firedogs' op. Vier jaar later starte ze met haar succesvolle solo-carrière. Haar speelstijl laat blues samensmelten met zydeco, swamp blues en boogie woogie.

Haar nieuwe album herbergt 9 nieuwe originals van de hand van Marcia Ball en werd geproduced door saxofonist Steve Berlin van Los Lobos. Een album met 12 nummers gaande van roadhouse blues tot soulvolle ballads. 'Shine Bright' is de opener van eigen hand en weerspiegelt al onmiddellijk de sound van Marcia Ball. Ook 'I Got To Find Somebody' is een typisch Ball nummer met een klankkleur alsof ze de vrouwelijke tegenhanger is van Delbert McClinton. Beiden toch eens graag op onze podia of wordt het weerom zeuren dat er niets goed meer is.

Voor de soulvolle ballad ' What Would I Do Without You' koos Marcia Ball voor eentje uit het archief van brother Ray Charles waarna ze in volle NOLA stijl met 'When The Mardi Gras Is Over' zich volop in New Orleans bevindt. Pure 'southern sou'l krijgen we vervolgens met het easy groovin' ' Once In A Lifetime Thing'. 'World Full Of Love' is dan weer een prachtige ballad waarop ze steunt krijgt van de soulvolle backing vocals van Kimmie Rhodes en Jolie Goodnight. Afsluiten doet ze met een mix van zydeco en boogie woogie op 'Take A Little Louisiana' and hell yeah we take it...

tracks:

01. Shine Bright
02. I Got To Find Somebody
03. They Don't Make 'em Like That
04. Life Of The Party
05. What Would I Do Without You
06. When The Mardi Gras Is Over
07. Once In A Lifetime Thing
08. Pots And Pans
09. World Full Of Love
10. I'm Glad I Did What I Did
11. Too Much For Me
12. Take A Little Louisiana

musicians:

Marcia Ball
Lee Allen Zeno
Jermaine Prejean
Roddie Romero
Eric Adcock
Yvette Landry
Steve Berlin
Eric Bernhardt
Bruce Hughes
Conrad Choucroun
Mike Schermer
Red Young
Don Bennett
Corey Keller
Mike Schermer
Enrique Chi
Dan Bechdolt
Justin Vasquez
Steve Butts
Al Gomez Jr.
Shelley King
Carolyn Wonderland
Kimmie Rhodes
Jolie Goodnight