© Rootsville.eu

Mark Hummel (US)
tiltle: Harpbreaker
music: blues
release date: 2018
label: Electro-Fi Records
info artist: Mark Hummel

© Rootsville 2018


Op 'Electro-Fi Records' verscheen het nieuwste album "Harpbreaker" van harper Mark Hummel. Electro-Fi Records werd opgericht in 1996 door Blues-liefhebber Andrew Galloway en zijn vrienden Gary Collver en Sonic Guru Alec Fraser. Een label dat zich sinds 1997 blijft inzetten als ondersteuning en het promoten voor de blues.

Mark Hummel werd geboren in New Haven, CT maar groeide op in "LA" tot hij afstudeerde. Mark verhuisde op de leeftijd van 18 naar de Berkeley om een carrière in de blues muziek na te streven, omdat hij vond dat daar de blues ernstiger werd genomen. Mark begon "harmonica" te spelen in 1970 en word beschouwd als een van de beste "harpers" van zijn generatie. In 1977 richtte hij samen met Mississippi Johny Waters de "Blues Servivors" op. Tien jaar later begon mark aan een non-stop toeren over de US, Canada en de rest van de wereld. Hummel heeft getoerd en opgenomen met blueslegendes als Charles Brown, Charlie Musselwhite, Lowell Fulson, Billy Boy Arnold, Carey Bell, Lazy Lester, Brownie McGhee, Eddie Taylor, Luther Tucker en Jimmy Rogers. In 2013 werd hij genommineerd voor de "Blind Pig" release "Remebering Little Walter".

Voor zijn nieuwste album "Harpbreaker" deed Mark beroep op liefst zeven gitaristen waaronder blues legendes als Rusty Zinn, Anson Funderburgh, Kid Andersen en Charlie Baty van de vroegere Charlie & The Nightcats. Met ook een Kid Anderson in de gelederen en alle logica volgend werd dit album dan ook gedeeltelijk opgenomen ten huize van de "Greaseland Studio" in San Jose, CA. De andere studio die werd gebruikt was de "Joyride Studio" in Chicago. Het album bevat 13 nummers die hij selecteerde uit nieuw, oude, live en nog niet uitgegeven materiaal. Naast de zeven gitaristen werkten ook nog mee aan dit album zijn vaste ritme sectie RW Grigsby (bass) en Willie Parker (drums).

Openen doet hij in de sfeer van de West Coast met het hoog octane "Harpoventilatin'", heerlijke en swingend instrumentale opener. Veel relaxer maar even mooi gaat het dan verder met "The Creeper Returns". Een 'live' en jazzy intermezzo dan met "Rotten Kid " van de hand van jazz drummer Buddy Rich, aka een melting pot van blues 'n jazz. Some electric boogaloo krijgen we dan bij de doordringende harp grooves en jazzy gitaar licks op "Billy's Boogaloo". Met het onweerstaanbare geluid van Mark's harp krijgen we dan de heerlijke shuffle "Walkin' With Mr. Lee", eentje van saxofonist Lee Allen uit 1958 waarna er wordt ingezet op een slowbluesje met "Cristo Redentor ".

Van mede-blazer selecteerde Mark Hummel dan "Crazy Legs" van Little Walter. Het ganse album heeft toch wel een jazzy karakter en zo gaat het dan verder met de jazzstandard "Señor Blues" van Horace Silver uit 1956. Het daaropvolgende "Ready, Steady, Stroll!" vinden we ook terug op Mark's album "Retro-Active" uit 2010. Afsluiten doet deze meester-harper met zijn lowdown versie van "See See Rider" en was dit niet even genieten!

tracks:

01. Harpoventilatin'
02. The Creeper Returns
03. Rotten Kid
04. Billy's Boogaloo
05. Walkin' With Mr. Lee
06. Cristo Redentor
07. Crazy Legs
08. Senor Blues
09. Ready, Steady, Stroll!
10. Glide On
11. Chuckaluck
12. Evans Shuffle
13. See See Rider

musicians:

Mark Hummel: harmonica
RW Grigsby: bass
Willie Parker: drums
Mel Brown, Rusty Zinn, Anson Funderburgh, Kid Andersen, Billy Flynn, Charles Wheal, Charles Baty: guitar