© Rootsville.eu

Martha Jane & The Talisman (NL)
tiltle: Love Spells (EP)
music: country 'n roll
release date: april 06, 2018
label: Baby Eagle Records
info artist: Martha Jane & The Talisman
booking & promo: For The Road

© Rootsville 2018


Deze 'Love Spells' is voor mij de eerste kennismaking met 'Martha Jane & The Talisman', dit ondanks dat ze vorig jaar al twee uitstekende singles op de markt hadden gebracht. De noemer die ze aan hun muziek geven is 'Country Grunge drenched in Blues with a touch of VooDoo' en daarmee wordt alles zowat samen gevat. 'Country, blues, grunge en voodoo zijn termen waarvan we houden en dus zal hun EP met als titel 'Love Spells' best wel in de smaak gaan vallen.

In een vorig leven dacht ik steeds dat in het 'blues & roots segment' er enkel en alleen ruimte was voor de bluesrockers in Nederland. Begin van het nieuwe millennium kwamen daar dan toch de verhelderende rootsrockers van 'T-99' bij en rond 2012 was er dan plots 'My Baby'. Beide bands brachten voldoende vernieuwing en zodus was er toch wel hoop ;-). Uiteraard is er commercieel geen toekomst wanneer een band enkel en alleen zich in een grijze zone blijft vastpinnen en dan is daar dan toch plots deze 'Martha Jane & The Talisman'.

Bij het aanschouwen van het 'artwork' van deze 'Love Spells' kon je al opmaken dat het hier niet een zeldzaam spinsel zou gaan. Na twee uitgebrachte singles, video's en een pre-releaseshow in de muziektempel 'Paradiso' zaten het kunstenaarsduo Martha Jane Settler en Maarten van der Grinten in de juiste flow en dus kende op 6 april deze 'Love Spells' zijn release. Bij onze noordreburen zijn ze dus al een stapje verder en ook voor hun release shows blijven ze nog wel even in eigen land. Op 10 mei treden ze zelfs op als support act van 'The Delta Saints'.

Martha Jane Settler groeide op ergens in de 'middle of nowhere' samen met de blues en epische verhalen over de 'boogie man' en andere legenden die via de 'orale kunst' nader tot ons kwamen. Toen ze richting stad verhuisde leerde ze ook gitarist Maarten van der Grinten kennen en besloten beiden nummers te gaan schrijven. Dit groeide verder uit tot pure magie en in 2016 verscheen dan hun debuutplaat 'Hello Demon'. Hun muziek komt pas tot volle ontluiking wanneer er visuele aspecten kunnen worden aan toegevoegd, dus dan toch echte voodoo :-)

Hun inspiratie voor deze 'Love Spells' haalden ze bij de Mali-blues Tinariwen maar ook bij de pop van Jack White en de rock 'n blues 'The Black Keys'. Openen doen ze hier met het eerder psychedelische 'I Hear a Song in Every Lie', een nummer met spirituele maar ook dansbare grooves. 'Shake It Shake It' transformeren ze zich enigszins in een formatie met invloeden van punkrock vergezeld van rootsy en howlin' gitaarrifjes. It's their voodoo working...

Het country deuntje 'When Nothing Comes To Mind' heeft die lekkere rauwe rootsbeat in zich die in het nummer tot je komt doordringen als een earworm. Lekker vettige rootsrock! Ook rauw en lowdown rockend is het daaropvolgende 'The Strongest Tree', een nummer met een poppy knipoog richting swamp blues van R.L. Burnside. Afsluitend is er 'Upside Down' en daar is er dan weer die doordringende voodoo spell.

Een meer dan verrassende kennismaking met deze 'Martha Jane & The Talisman' en nu maar hopen dat ze ook eens naar de grensstreek met dat kleine landje daaronder komen af te zakken. Misschien een vernieuwende Muddy Roots act?

tracks:

  1. I Hear a Song in Every Lie
  2. Shake It Shake It
  3. When Nothing Comes to Mind
  4. The Strongest Tree
  5. Upside Down

musicians:

Martha Jane Settler: lead vocals, guitar
Maarten van der Grinten: guitar, vocals
Guy Salamon: drums
Sun Mi Hong: drums