© Rootsville.eu

Matthews Southern Comfort (UK)

tiltle: Like a Radio
music: singer-songwriter - folk-rock
year: 2018
label: Mig Music
release date: february 23, 2018

info artist: Iain Matthews

© Rootsville 2018


Alvorens 'Matthews Southern Comfort' tot leven kwam was Iain Matthews al actief als singer-songwriter sinds de sixties. In 1966 verhuisde hij richting Londen waar hij lid werd van de groep 'Pyramid'. Amper een jaartje later werd hij het klankbord en medeoprichter van Fairport Convention in 1967. In 1969 verliet hij 'Fairport Convention' en richtte hij zijn eigen 'Matthews Southern Comfort' op, een project dat in eerste instantie begon als solo-project maar al vlug bleek uit te groeien tot een volwaardige band. De band kende een wereldhit met het door Joni Mitchell geschreven nummer 'Woodstock'. Na deze hit werd de groep ontbonden en ging Iain Matthews een tijdje solo verder. In 1972 kwam hij dan 'Plainsong' op te richten maar één album en twee jaar later stierf de band een roemloos einde. Later verhuisde Iaian Matthews richting 'VS' waar hij enkel solo albums kwam uit te brengen die algemeen positief werden onthaald maar het commercieel succes bleef evenwel achterwegen. Na een kleine stop in zijn carrière kwam het vuur in 1986 terug door een optreden op de jaarlijkse 'Fairport Convention Reunie'. Het was een gevolg voor het uitbrengen van diverse albums zowel solo als met de heropgerichte groep 'Plainsong'.

Iain Matthews kent nu al sinds 2000 in Nederland zijn thuisbasis waar hij in 2014 zijn laatste solo album op de markt bracht. Op deze 'The Art of Obscurity' bracht hij enkele nummers met de Nederlandse pianist Egbert Derix wat resulteerde in een documentaire 'In The Now', een film van Peter Jong en Olivier Hamaker, over de samenwerking tussen Matthews en Derix. Vorig jaar kende 'Matthews Southern Comfort' een nieuwe start met aan de zijde van Iain Matthews gitarist en producer BJ Baartmans, toetsenist Bart de Win en singer-songwriter Eric Devries. Een samenwerking met als gevolg de opnamen van een nieuw album 'Like a Radio'.

Dit album kan je als een bloemlezing bestempelen uit de rijk gevulde carrière van Iain Matthews. Een album met 15 nummers waarvan zelfgeschreven originals als de titeltrack, 'Like a Radio' maar ook nummers als 'Been Down So Long', ' Jive Pajamas' en ' Phoenix Rising'. Uit de samenwerking met zijn verjongde 'Southern Comfort' vloeide ook enkele nummers zoals opener 'The Thought Police' en 'A Heartless Night' waarbij de credits ook gaan naar gitarist en producer BJ Baartmans. Met toetsenist Bart de Win werkte Iain het nummer 'Chasing Rainbows' uit daar waar bij de samenwerking met Erik de Vries het nummer 'The Age Of Isolation' tot stand kwam.

'Like a Radio' is een luisteralbum geworden met de typische sound van Iain Matthews, een album met 15 nummers die je doen onthaasten uit de alsmaar hectisher wordende maatschappij waarin we leven. Met enkele prachtige arrangementen op covers zoals bij 'To Love' van Carol King met daarop een prachtige samenzang met Iain en Eric de Vries. Eentje dat lichtjes rockend is en waarbij we net als op het ganse album toch wel even terug de tijd in gaan richting Flower Power. Ook 'Something In The Way She Moves' van James Taylor krijgt op dit album een nieuw leven ingeblazen. 'Been Down So Long' komt dan nog uit de periode van de samenwerking met Egbert Derix en ergens tussen Neil Young en Don McLean ben ik destijds de weg kwijt geraakt, een weg die ik nu mede door deze 'Like a Radio' heb terug gevonden...

 

tracks:

01 The Thought Police
02 Like A Radio
03 The Age Of Isolation
04 Bits And Pieces
05 Darcy Farrow
06 Crystals On The Glass
07 Been Down So Long
08 Jive Pajamas
09 Phoenix Rising
10 To Love
11 Right As Rain
12 Chasing Rainbows
13 Something In The Way She Moves

bonus tracks:

14 A Heartless Night
15 Your Cake And Eat It

musicians:

Iain Matthews: guitars, vocals, percussion
Bart Jan Baartmans: guitars, mandolin, elec. bass, bazouki, banjo
Bart de Win: keys, backing vox
Eric de Vries: acoustic guitar, vocals
Sjoerd Van Bommel: drums, percussion