© Rootsville.eu

Matty T Wall (Aus)
tiltle: Sidewinder
music: bluesrock
release date: july 02, 2018
label: Hipsterdumspter Records
promotion: Frank Roszak Radio Promotions (US)
info artist: Matty T Wall

© Rootsville 2018


That screaming sixstring Aussie stikes again...

In 2016 maakten we via zijn debuutalbum 'Blue Skies' kennis met Matty R Wall (album report). We kregen toen een zeer gevarieerd album te beluisteren en ook nu op zijn nieuwe album 'Sidewinder" zal dit niet anders zijn, al blijft het stevigere werk de voedingsbodem voor dit 12 nummer stellende album. Als een getalenteerd songwriter staan ook nu op deze schijf 8 nieuwe originals van zijn hand.

Eentje dat bij de populairste nummer op 'live' concerten thuishoort is zonder meer Don Nix's 'Goin Down'. De versie van deze Matt T Wall wordt naast zijn snedige rifjes ook ondersteund door de stevige ritme sectie met drummer Ric Whittle op het voorplan. Openen doet hij met zijn eigen 'Slideride' waardoor n het verlangen terugkeert om de platen van de 'Hellecasters' terug van onder het stof te halen. Een instrumentale binnenkomer alsof Wil Ray, John Jorgenson en Jerry Donahue met hun Telacasters naar 'down under' zijn getrokken.

Na het stevig rockende 'Sidewinder' als titeltrack zijn we al meteen aan één van de drie covers toe op dit album. Totaal iets anders is 'Something Beautiful', een original van New Orleans resident Trombone Shorty. Door Matty T Wall eerder in een 'hit jasje' gestoken en waarop we ook weer de soulvolle backing vocals van Deli Row te horen krijgen. Veelzijdig hadden we toch gezegd! Wat dan met de machtige soulsleper 'Change Is Gonna Come' van Sam Cooke. Hierop worden door Matty alle registers opengetrokken en is er een heerlijke toevoeging van organ en strings. Gewoon prachtig om luisteren...

Met 'Shake It' kiest deze stringbender weerom voor het rockende werk. Een bluesrock boogie in de spirit van RL Burnside, of zelfs onze eigenste Boogie Beasts. Met 'Aint That The Truth' woren weerom andere oorden opgezocht. Een soulvol en funky lounge intermezzo om even te bekomen. Door de inbreng van een horn section krijgen we met ' Walk Out The Door' een fusion van funk en bluesrock om daarna bijna in een trance zich richting de Colorado mountains van een John Denver te begeven. Met het afsluitende 'Mississippi Kkkrossroads' denken we dat Matty T Wall aan een folieke toe was. Who let the dogs out for this hipster?

tracks:

01. Slideride
02. Sidewinder
03. Something Beautiful
04. Change Is Gonna Come
05. Can’t Stop Thinkin
06. Shake It
07. Going Down
08. Aint That The Truth
09. Sophia’s Strut
10. Walk Out The Door
11. Leave It All Behind
12. Mississippi Kkkrossroads

musicians:

Matty T Wall: vocals, guitars
Ric Whittle: drums
Stephen Walker: bass
Gordon Cant: organ
Deli Row: backing vocals
Steve Searle: horns
Jonas Petersen: strings