© Rootsville.eu

Michael Kaeshammer (Can)
tiltle: Something New
music: Blues - Boogie Woogie - Jazz
release date: april 20, 2018
label: True North Records
promotion: Linus Entertainment - Sarah French Publicity
info artist: Michael Kaeshammer


© Rootsville 2018


Michael Kaeshammer werd geboren in Duitsland maar verhuisde later in 1996 met zijn famile naar de westkust van Canada. Hij studeerde eerst zeven jaar klassieke piano en begon op 13-jarige leeftijd zich te boeien voor boogie woogie en jazz piano. In 1996 verscheen ook zijn debuutalbum 'Blues Keys'. Michael Kaeshammer speelde als openingsact voor namen als Anne Murray, Ray Charles, Allen Toussaint, Colin James en de 'Blind Boys of Alabama'. In 2003 bracht hij het jazz album 'Strut' uit en in 2005 ging hij op concerttour door heel Canada. Kaeshammer trad ook op tijdens de Olympische Winterspelen van 2006 in Turijn, Italië, de Olympische Zomerspelen 2008 in Beijing, China en tijdens de openingsceremonie van de Paralympics van 2010 in Vancouver, British Columbia.

Na de albums 'days Like These' (2007) en 'Lovelight' (2009) bracht hij nog wel enkele albums uit met als laatste in 2016 'No Filter'. Een album met een mix van boogie woogie, jazz en blues. Ook zijn 12 album 'Something New' kan je beschouwen als een mix van deze drie muziekstijlen. Op zich niets wereldschokkend want het bevestigd enkel de skills voor de 'black & white keys' van deze Michael Kaeshammer. Wel om van te duizelen zijn het aantal muzikanten die hebben deelgenomen aan de opnamen van dit album en dan komen we zo ook bij de 'special guests'.

Cyril Neville, Colin James, Randy Bachman, Curtis Saldago, Amos Garrett, Chuck Leavell en Jim Byrnes zijn de namen die als laatste op binnenzijde van de cover staan en alvast een lijstje waardoor je jezelf eens in de ogen komt te wrijven. Voeg daarbij nog George Porter Jr (The Meters), Johnny Vidacovich (Professor Longhair, Johnny Adams) en je bekomt een line-up waarvan we deze wel eens graag samen zouden willen zien. Zeven nummers werden geschreven door Michael Kaeshammer en nog eens drie in co-writing. Voor de opnamen trokken naast de 'Revolution Sound Studio' in Toronto ook nog naar de Esplanade Studios in New Orleans.

Openen doet Michael met 'Scenic Route' een swingende opener met een mix van zowel jazz als boogie woogie. Met het daaropvolgende 'Do You Believe ' bevinden we ons volop in Bourbon Street in New Orleans met hierop een Curtis Saldago aan de harmonica en vocals. Met medewerking van Jim Byrnes, Amos Garrett & Chuck Leavell worden dan de blues registers opengetrokken op 'She's Gone'. Een nummer met daarop de heerlijke klankkleur van landgenoot Jim Byrnes.

Pure NOLA daar zorgen Colin James en Randy Bachman dan weer voor op 'Who Are You' waarna we met Cyrill Neville enigszins aan een eerder jazzy cool down beginnen doen. In de geest van een heuse 'street band' gaan we dan de straat op met het vrolijke 'Dixie Has The Blues'. Van Dixie naar Jazz is voor Michael Kaeshammer dan maar een kleine stap met op trompet Bria Skonberg in de spotlights. Op 'Sweet Georgia' van Ben Bernie & Maceo Pinkard krijgen we dan een swingend arrangement te horen van Michael Kaeshammer waarna hij in een zeer intieme bui afscheid neemt met 'Weimar'. Topplaat!

tracks:

01. Scenic Route
02. Do You Believe (Feat. Curtis Salgado)
03. Come On Home
04. She's Gone (Feat. Jim Byrnes, Amos Garrett & Chuck Leavell)
05. Josephine
06. Who Are You (Feat. Colin James & Randy Bachman)
07. Heaven And Earth (Feat. Cyril Neville)
08. Dixie Has The Blues
09. Forbidden Love
10. Sweet Georgia
11. Weimar

musicians:

Michael Kaeshammer: keys, vocals
George Porter Jr: electric bass
David Piltch: acoustic bass
Johnny Vidacovich: drums
Mike Dillon: percussion
Bria Skonberg: trumpet on #9
Matt Perrine: saxophone on #2
William Sperandei: trumpet
Chris Carn: tenor sax
William Carn: trombone
Justin Abedin: mandolin, acoustic & electric guitars
Joel Parisian: backing vox
Kevin Fox: cello on #5

special guests

Cyril Neville: vocals on #7
Colin James: vocals & guitar on #6
Randy Bachman: guitar on #6
Curtis Saldago: vocals & harmonica on #2
Amos Garrett: guitar on #4
Chuck Leavell: Wurlitzer on #4
Jim Byrnes: vocals on #4