© Rootsville.eu

Michael William Gilbert (US)
tiltle: Radio Omnibus
music: Electronic Fusion
year: 2018
label: Gibex
info artist: Michael William Gilbert
promotion: Kari-On Productions (Kari Gaffney)

© Rootsville 2018


Michael William Gilbert groeide op in Connecticut en ook in Brussel. Tijdens zijn verblijf in Europa ontmoette hij voor het eerst de muziek van Varese, Stockhausen en Pierre Henry, evenals muziek uit India, Afrika en Japan. Na zijn studie elektrotechniek aan het MIT vervolgde hij zijn studie muziek aan de Boston School of Electronic Music, later als docent en ontwerper van synthesesystemen. Hij studeerde af met muziek in het Hampshire College en werd kort daarna technisch directeur van elektronische muziekstudio's aan het Amherst College, Smith College, Hampshire College en de Universiteit van Massachusetts Amherst. Sindsdien heeft hij elektronische muziek gegeven aan het Hampshire College, de University of Massachusetts Amherst en het Holyoke Community College.

Michael William Gilbert componeert als sinds begin jaren 70-tig. In 1978 bracht hij zijn eerste album 'Moving Pictures' uit en wilde daarmee de elektronische muziek meer populariseren. Dit met behulp van meestal synthesizers en percussie. Zijn tweede album 'The Call' bracht hij uit in 1980 waarbij vrije jazz interpretaties werden toegevoegd samen met invloeden van de oosterse muziek waardoor hij het aspect 'World Music' in de spotlights kwam te zetten. Ook op zijn daaropvolgende 'In the Dreamtime' uit 1982 werd het een fusie van jazz, elektronische en wereld muziek. Deze drie vorige albums werden ook digitaal herwerkt en heruitgegeven.

Nu werd op zijn nieuwste creatie 'Radio Omnibus' uitgegeven waarop we 10 stukken terugvinden en waarop hij aan zijn concept van 'Fusion' trouw blijft. Voor 'Radio Omnibus' een album met geavanceerde elektronische muziek, twee akoestische kamerstukk en ging hij samenwerkingen met Adam Holzman (Miles Davis, Steven Wilson) en Mark Walker (Oregon, Lyle Mays).

tracks:

01 Onomatopia
02 Night Walk
03 TimeSpace
04 Ice Spring Breath
05 Canon of Flowers
06 Of Time and the River
07 The Widening Sky
08 Rainbow 13
09 Three Doors
10 Cloud Limbo Land