© Rootsville.eu

Mick Kolassa & Friends (US)
tiltle: Double Standards
music: blues
year: 2018
label: Swing Suit Records
release date: february 05, 2018

info artist: Mick Kolassa
promotion: Frank Roszak Radio Promotions (US)

© Rootsville 2018


Well 'o well, this 'Double Standards' is one of the best blues albums in a long time. Together with this extraordinary cast of splended musicians Michissippi Mick gives those 13 classic blues songs a whole new life and gives me the shivers. The only thing left is...get the hell over here, it's nobody's business how you do it...

In de eerste plaats staan we steeds vol bewondering voor artiesten die met sublieme originals komen aandraven en dat zullen we uiteraard altijd wel blijven doen. Toch wekte het nieuwe album van Mick Kolassa onmiddellijk interesse op. In 2016 bracht hij ook reeds het album 'Taylor Made Blues' op de markt met ook daarop een keur van muzikanten zoals Jeff Jensen en zijn band. Ook op de opvolger 'Double Standards' neemt Jef Jensen een vooraanstaande rol in want naast dat hij en zijn band als muzikanten weerom aanwezig zijn is ook Jeff de producer van dit 13 tellende heerlijke album.

Mick Kolassa aka Michissippi Mick is naast blues muzikant ook nog een 'member on the board' bij de alom gekende 'Blues Foundation' in Memphis. Al meer dan 50 jaar heft hij zijn hart verloren aan 'de' blues en net zoals je kan waarnemen op deze 'Double Standards' is Mick een voorstander van de verschillende stijlen in onze favoriete muziek. Het was dus een voorrecht voor Mick om dit gevarieerd album te maken samen met heel wat vrienden uit de scène.

Op het album vinden we 13 covers terug die het tot 'standard' hebben gebracht. Het is dus een voorrecht om Mick Kolassa en zijn vrienden deze klassiekers te horen brengen. Je zou kunnen stellen dat de inspiratie voor het maken van dit album ontstaan is uit een grap met Sugaray Rayford. Beiden voorzien van de nodige kilo's aan gewicht kwamen deze 'gewichtige' blues mannen op het idee om ooit het nummer '300 Pounds of Heavenly Joy' samen te gaan opnemen. Het gevolg is dat deze klassieker van Willie Dixon als opener dient en voorzien werd van de gepaste titel '600 pounds of...'

Wanneer het bij blues om 'standards' gaat kan je uiteraard niet voorbij Willie Dixon. De man die bij 'Chess' destijds aanzien kon worden als de 'hitmachine' zoals we die kennen bij het Detroit soul label 'Tamla Motown' waar 'Holland-Dozier-Holland' hetzelfde betekenden. Van die Willie Dixon krijgen we er nog wel een paar zoals het daaropvolgende 'I Just Want To Make Love To You'. Een nummer dat als eerste werd opgenomen door Muddy Waters in 1954 maar daarna een hulp was voor onder meer Etta James en...Coca Cola :-).

Samen met Victor Wrainwright brengt hij daaropvolgend het country bluesje 'It's Tight Like That' waarn we ons opmaken voor een onwaarschijnlijk prachtige jazzy versie van Fever, een nummer dat hij hier brengt met Annika Chambers en waarvan we hopen dat we ze kunnen bewonderen op een van onze zomer festivals. Fingers crossed! 'Nobody Knows You When You're Down and Out' werd in 1923 geschreven door Jimmy Cox. Een vaudeville bluesje dat populair werd gemaakt in de versie van Bessie Smith in 1929. Later werd het in Europa zowat onsterfelijk gemaakt door de versie van Eric Clapton en hier wordt deze 'standard' gebracht samen met Tas Cru, nog zo iemand waarvan we ooit hopen hem op onze podia te kunnen tegen komen.

Van de grootste bluesman 'ever' krijgen we dan B.B. King zijn 'Rock Me Baby, hier in deze versie samen met Tullie Brae. 'Key To The Highway' is nog zo een klassieker die doorheen de geschiedenis al zoveel keer is gecoverd dat we haast niet meer weten wie het eerst was. Samen met Eric Hughes brengt hij deze uit 1940 deze standard gecomponeerd door blues pianist Charlie Segar en mede als 'legacy' wordt beschouwd door de versie van William 'Jazz' Gillum en Big Bill Broonzy.

'Spoonful' dan en zo komt het nogmaals in beeld welk een uitzonderlijk songwriter Willie Dixon wel is geweest. Deze versie met 'Erica Brown' mag zonder moeite naast deze van Etta James en Harvey Fuqua worden geplaatst, al ging howlin' Wolf in 1960 al met de pluimen lopen. Tijd voor een tearjerker van formaat dan met 'It Hurts Me Too' van Hudson Woodbridge aka Tampa Red uit 1940. Op deze 'Doubles Standards' wordt deze onwaarschijnlijke plakker terg de geschiedenis ingezongen door Michissippi Mick en Patti Parks. Met 'Early In The Morning' samen met David Dunavent zouden we haast gaan vergeten dat het bij blues meestal draait om shuffles, wel dit is er eentje om in te kaderen.

Net als van Willie Dixon kkrijgen we op dit album ook drie nummers die van de hand zijn van 'Tampa Red' en 'Don't You Lie To Me (Evil)' samen de uit boston afkomstige rhythm 'n blues singer Gracie Curran. Met 'Outside Woman Blues' mag producer Jeff Jensen zich in de spotlights spelen alvorens Mick Kolassa hier samen met al zijn vrienden afsluit met de exceptionele tearjerker 'Ain't Nobody's Business' en dat is het ook niet Mick, but get the hell over here...'cause this 'Double Standards' give me the shivers.

tracks:

01. 600 Pounds of Heavenly Joy (feat. Sugaray Rayford)
02. I Just Want to Make Love To You (feat. Heather Cross)
03. It’s Tight Like That (feat. Victor Wainwright)
04. Fever (feat. Annika Chambers)
05. Nobody Knows You When You’re Down and Out (feat. Tas Cru)
06. Rock Me Baby (feat. Tullie Brae)
07. Key to The Highway (feat. Eric Hughes)
08. Spoonful (feat. Erica Brown)
09. It Hurts Me Too (feat. Patti Parks)
10. Early In The Morning (feat. David Dunavent)
11. You Don't Lie To Me (Evil) (feat. Gracie Curran)
12. Outside Woman Blues (feat. Jeff Jensen)
13. Ain't Nobody Business (with all Mick's friends)

musicians

Mick Kolassa: guitar on #1,3,12, vocals
Jeff Jensen: guitar
Bill Ruffino: bass
James Cunningham: drums
Chris Stephenson: organ
Eric Hughes: harmonica on #2,3,7
Jeremy Powell: piano on #5,9
Alice Hasan: violin on #3,5,9
Colin John: guitar on #1
David Dunavent: guitar on #10

duets with

Annika Chambers, Sugaray Rayford, Heather Crosse, Victor Wainwright, Tas Cru, Tullie Brae
Erica Brown, Patti Parks en Gracie Curran.