© Rootsville.eu

Micke Bjorklof & Blue Strip (Fin)
tiltle: TwentyFive Live At Blues Baltica
music: blues
year: 2018
label: HokaHey Records
info artist: Micke Bjorklof & Blues Strip

© Rootsville 2018


In 2015 kwamen deze "Micke Bjorklof & Blue Strip" bij me in beeld met hun album 'Ain't Bad Yet' (album report). Dit album was destijds hun zesde release bij 'HokaHey Records'. Toen werd nog geopteerd voor John Porter als producer maar voor deze nieuwe dubbel CD heeft Micke Bjorklof zelf het heft in handen genomen. De opnamen van deze gebeurden op het bluesfest 'Blues Baltica' op 19 mei 2017 in het Duitse Eutin. Een festival met jaarlijk duizenden bezoekers. In 2014 reisden deze "Micke Bjorklof & Blue Strip" richting New Orleans voor de opnamen van hun "After The Flood" sessions.

Deze "TwentyFive Live at Blues Baltica" is dus een dubbel CD geworden met daarop een verzameling van 21 nummers. Meestal zijn het eigen nummers die veelal van de hand zijn van Ville Leppanen maar er tussen verscholen zitten ook een paar covers zoals "5,10,15 Hours", "Honey Hush" van Albert Collins en Willie Dixon zijn "Let Me Love You Baby". Deze bluesrockers vierden ondertussen al hun 25ste verjaardag en deze dubbel huisvest zo nummers vanuit hun 25 jarig bestaan.

"Micke Bjorklof & Blue Strip" werden opgericht in 1991 en zijn één van de meest vooraanstaande blues-rock bands in Finland die ook buiten de grenzen heen heel wat waardering krijgen. Ze mogen fier al zo goed als 25 jaar als ambassadeurs van de blues worden aanzien voor Finland. In 2014 vertegenwoordigden zij hun land nog tijdens de IBC in Memphis. De band bestaat uit Micke Bjorklof (zang, harmonica, gitaar), Lefty Leppänen (gitaren, zang), Teemu Vuorela (drums), Seppo Nuolikoski (bas) en Timo Roiko-Jokela (percussie, MalletKAT). In 2015 werden ze op de 'Finnish Blues Awards' verkozen als 'Band of the Year'.

Openen doen ze op "Blues Baltic" met het nummer Jack The Black Hat. Na 'Jungle Cat' krijgen we 'Last Train To Memphis', een nummer dat als 'Best Song' werd verkozen op de Finnish Blues Awards 2016. Een blues-rock nummer met enige country attitude. Hun sound is vriwjel stevig te noemen maar toch bleeft de nadruk op blues aanwezig zoals ook op 'Hold Your Fire Baby'. Kenmerkend zijn ook de howlin' harp van Micke Bjorklof.

De sterkte van de band is de omschakeling van diverse stijlen zodat er voldoende diversiteit aanwezig is om iedere blues-liefhebber te blijven boeien. De eerste CD wordt afgesloten met Albert Collins zijn 'Honey Hush, een nummer dat in 1953 reeds werd uitgebracht door Big Joe Turner.

Ook op de tweede CD openen ze met een original. 'In Chains' neemt ons in een swampy sfeer mee naar de geest van Robin Hood. 'Blame It On The Bright Lights' is dan een meer dan aangenaam nummer om luisteren. Met als referentie een opnamen in New Orleans kan en mag een beetje NOLA niet ontbreken en dat krijgen we met het funky 'Gumbo Mama'. Ook 'Ramblified' is een original die deze met slide doordrongen song opdragen aan de legendarische 'Son House'. Het allerlaatste wapenfeit op deze "TwentyFive Live at Blues Baltica" is 'Sweet Dream' A Sweet Dream' en daarmee hebben deze blues-rockers uit het hoge noorden weerom een statement gemaakt.

tracks:

CD 01
01 Jack The Black Hat
02 Jungle Cat
03 Last train To Memphis
04 After The Flood
05 Ray Needs A Mojo Hand
06 Hold Your Fire baby
07 Tell Me
08 5,10,15 Hours
09 36 Cuts
10 Red Lightning Mama
11 Honey Hush

CD 02
01 In Chains
02 Blame It On The Bright Lights
03 Troublemaker
04 Woogie Or Die
05 Gumbo Mama
06 Stone Inside
07 Killer Woman
08 Ramblified
09 Let Me Love You Baby
10 Sweet Dream' A Sweet Dream

musicians:

Micke Bjorklof: vocals, harmonica, electric guitar
Lefty Leppänen: electric & slide guitar, vocals
Teemu Vuorela: drums
Seppo Nuolikoski: bass, vocals
Timo Roiko Jokela: percussion, malletKat