© Rootsville.eu

Mighty Mo Rodgers feat. The Starlights (US)
tiltle: The Virus
music: Blues - Funk - R&B
release date: october 30, 2018
label: Drinking Gourd Records
info artist: Mighty Mo Rodgers

© Rootsville 2018


Mighty Mo Rodgers is 'one of a kind' in de wereld van blues en Afro-Amerikaanse muziek. Hij werd geboren als Maurice Rodgers in East Chicago op 24 juli 1942. Mighty Mo is bekend als een elektrische bluesmuzikant en liet zich beïnvloeden door zowel blues al soul muzikanten en zijn werk wordt algemeen beschouwd als vernieuwend. Zijn blues is een mix van R&B en funk. Zijn debuutalbum "Blues is My Wailin' Wall" bracht hij uit in 1999 op "Blue Tumb Records". Voor dit nieuwe album "The Virus" was er in 2016 nog "Griot Blues" waardoor zijn conto nu op 8 komt te staan.

In het bezit van een universitair diploma "Filosofie" geeft Mighty Mo een hedendaagse boodschap mee in zijn geëngageerde blues waar hij muziek in al zijn dimensies weet te brengen. Zijn grootste voorbeeld is en blijft nog steeds Ray Charles. Ook is hij steeds politiek geëngageerd en onlangs poste hij nog op zijn eigen YouTube-kanaal "Charlottesville Blues" als reactie op de moorddadige demonstratie van extreem-rechts die plaats vond in augustus 2017 in Charlottesville Virginia. Hij omschrijft zichzelf als een "soldaat van de blues", een eerlijke kunstenaar wiens uitdrukking net zo geworteld is als authentiek, alles verfraaid met een ondeugende humor. In de marge van zijn Blues Cycle, een serie conceptalbums die al zes delen bevat, bracht Mighty Mo Rodgers afgelopen oktober Griot Blues (One Root Music) uit, een ontmoeting met Baba Sissoko, een muzikant uit Afrika en Mali.

Op deze 'The Virus" vinden we 13 nummer terug, een album dat bijzonder R&B getint is met daaroip ook de heerlijke vocals van Margarett Floyd op het gospelbluesje "A Mother's Prayer". Openend met de titeltrack "The Virus" zitten we al meteen in het midden van een funk en hiphop registratie waarna gospel weer hoogtij viert op " Troubled Times". Een nummer dat je gevoelsmatig terug brengt naar de Ghetto's.

Op "Two Wings And A Biscuit" komen ook "The Starlights" dan terug in de spotlights te staan en krijgen we een Mighty Mo Rodgers pur sang te horen. Funk alom in "The Virus, Pt. 2", een nummer met een aanstekelijk dansbaar ritme. Nummers als "Slave To A Word" en " Rites Of Passage " kan je bestempelen als hedendaagse protestnummers daar waar "400 Years Of Tears" dan weer als prachtig mag worden beschouwd, dit door toedoen van "The Starlights". Helaas moeten we richting Frankrijk om deze "Mighty Mo Rodgers" aan het werk te zien zoals op het "Beautifiul Swamp Blues Festival" op 28 april in Calais.

tracks:

01 The Virus (Feat. The Starlights)
02 Troubled Times (Feat. The Starlights)
03 Bullets With Names (Feat. The Starlights & General)
04 A Mother's Prayer (Feat. Margarett Floyd)
05 All Money Ain't Good Money (Feat. The Starlights & Margarett Floyd)
06 Two Wings And A Biscuit (Feat. The Starlights)
07 The Virus, Pt. 2 (Feat. The Starlights)
08 The Call
09 Slave To A Word
10 Rites Of Passage (Feat. The Starlights)
11 400 Years Of Tears (Feat. The Starlights)
12 Beautiful Struggle (Feat. The Starlights)
13 RPM