© Rootsville.eu

Mike Aiken (US)
tiltle: Wayward Troubadour
music: Americana
release date: june 08, 2018
label: Northwind Records
promotion: Hemifrån (Peter Holmstedt)
info artist: Mike Aiken

© Rootsville 2018


Mike Aiken zijn drie grootste passies zijn muziek maken, zeilen en avonturen beleven en als je daar dan ook nog je brood kan mee verdienen moet het leven extra zonnig zijn. Zoals bij Tom Waits is ook bij Mike z'n echtgenote en metgezel ook zijn muzikale toeverlaat. Niet voor niets gaan bijna alle teksten van deze singer/songwriter over reizen en avontuur. Mike Aiken's muziek is een versmelting van Country, Folk en andere wereldse muziek wat niet verwonderlijk is wanneer je als 'globbetrotter' geboren bent. Ikzelf leerde Mike Aiken's muziek kennen door het album 'Hula Girl Highway'.

Singer-songwriter Mike Aiken kondigt op 8 juni zijn nieuwe CD, Wayward Troubadour, aan. Naast zijn vocalen en zijn uitstekende gitaarwerk, bestond de band die Aiken samenstelde voor Wayward Troubadour enkel uit vrienden met uiteraard ook nog steeds aan zijn zijde vrouwtje Amy. Voor Mike Aiken en Northwind Records is deze 'Wayward Troubadour' reeds het 7de studio album en opvolger van het Grammy genomineerde 'Captains & Cowboys' dat als producer kende Dan Biard van de Georgia Satellites. Het nieuwe album is een conceptueel werk waar iedereen zich mee kan identificeren, "Wayward Troubadour" vertelt verhalen over moeite en charme.

Van de 8 originele nummers op het album kwamen er 6 tot stand met co-writers. 'Two Lane Highway' is geschreven met Henry Paul, van Outlaws en BlackHawk, die zijn talenten ook heeft uitgeleend aan mandoline en zang op dit tijdloze, zoete nummer. 'Nashville Skyline', geschreven met Chris P James, van de Burrito Brothers, beslaat het uitzicht van de troubadour op Nashville vanaf elke snelweg die naar de stad leidt. Mike nam 2 zeer verschillende liedjes op die hij schreef met Paul Jefferson, de kookstudio Bob Wills-esque, 'Everything Changed' en het intense nummer over het niet oordelend zijn, 'Hard Working Working Girl'. Lange tijd vriend en co-schrijver, Tim Buppert en Mike creëerden de meer 'tongue in cheek' aanbod met 'Hangover Helper' en de zigeuner jazz gearomatiseerd, 'A Little Lazy In Your Life'.

De 3 covers zijn gekozen vanwege hun inhoud en hun respectievelijke songwriters. 'Real Mean Dog', door Robbin Thompson en Gregg Wetzel, 'Dead Man Runs Before He Walks', door Mark Collie en Shawn Camp en 'Penelope', door Christopher Hynes. De zelfgeschreven nummers 'Travelin' Bone 'en' Chesapeake 'geven een autobiografische blik op Mike Aiken.

Wayward is per definitie moeilijk te controleren, onvoorspelbaar, niet-conform. Er waren 3 studio's en bijna evenveel jaren nodig om de verzameling van het echte noorden van deze troubadour te voltooien. Het begon in Austin, TX, eind 2016. Aiken vond vervolgens zijn weg naar Latitude Studio South in Leiper's Fork, TN. Hier begon de magie, waar de eigenzinnige muzikanten zichzelf konden zijn en Mike kon beginnen met wat hij in zijn hoofd op de vintage apparatuur hoorde.

tracks:

01. Everything Changed
02. Nashville Skyline
03. Hangorver Helper
04. Two Lane Highway
05. Travellin' Bone
06. Real Mean Dog
07. Hard Working Working Girl
08. A Little Lazy in Your Life
09. Dead Man Runs Before He Walks
10. Penelope
11. Chesapeake

musicians:

Mike Aiken
David Roe
Kenny Vaughan
Henry Paul
Chris P James
May Aiken

Tom Hurst
Michael Webb
B
en Probus
Randall Thomas
Tim Buppert