© Rootsville.eu

Mike Harvey's Hot Club (US)
tiltle: Selftitled
music: Gypsy Jazz
year: 2018
label: independent

info artist: Mike Harvey's Hot Club

© Rootsville 2018


Gypsy jazz of jazz manouche, of ook wel jazzz manouche of hot club de France, het zijn allemaal namen die dezelfde strekking in de jazz muziek komen voor te stellen en duiden dan uiteindelijk allemaal richting zigeunerjazz die ontstond in de jaren 30-tig. De godfather en schepper van deze 'gypsy jazz' is dan nog wel onze eigenste Django Reinhardt die samen met violist Stéphane Grappelli het 'Quintette du Hot Club de France' vormde. Ze speelden toen voornamelijk Amerikaanse swingnummers en eigen composities van Django.

De in New Orleans wonende Mike Harvey liet zich voor zijn 'Mike Harvey's Hot Club' inspireren door Django Reinhardt en is het gevolg van de vroegere 'The Courtyard Kings'. Een band die ophield te bestaan en waarvan Mike tussen 2005 en 2017 als violist de frontman was. Een band die meer dan 200 concerten per jaar wisten af te werken.

Nu is er het album 'Mike Harvey's Hot Club' die naast de ons vertrouwde 'gyspsy jazz' ook nog een progressieve benadering heeft van nummers die niet onmiddellijk 'hot jazz' georiënteerd zijn, zoals het op dit album vertolkte '50 Ways To Leave Your Lover' van Paul Simon. Ook het instrumentale 'Birdland' van Joe Zawinul krijgt hier een zigeuner jasje aangemeten. Openen doen ze hier op dit album met het eigenzinnige 'Giorgi By Moroder', een nummer waarop Mike zijn skills als vioolspeler ten volle komt te etaleren.

Ook Duke Ellington's 'Black and Tan Fantasy' wordt hier naar een heus 'jazz manouche'ke' getransformeerd al wordt hier in dit nummer de traditionele jazz nog het best benaderd. 'Gypsy jazz' zonder nummers van de vader van deze muziek zou heiligschennis zijn en zo brengen deze 'Mike Harvey's Hot Club' Django's 'Nuages' als een waardige 'Hot Club de France'. Van de Braziliaanse componist brengen ze ook nog het opgewekte ' Tico-Tico No Fuba'. Om het volledig in de Franse stijl te laten verlopen gooien ze er nog Sidney Bechet zijn ' Si Tu Vois Ma Mère' tussen en besluiten ze met de vraag...zou er nu echt leven op mars zijn?

tracks:

01 Giorgio By Moroder
02 Djaphunkta
03 50 Ways To Leave Your Lover
04 Black And Tan Fantasy
05 I Like To Ride My Bike
06 Birdland
07 Si Tu Vois Ma Mère
08 Nuages
09 Tico-Tico No Fuba
10 October
11 Blue Skies
12 Life On Mars