© Rootsville.eu

Mike Spine (US)
tiltle: Forage & Glean (Vol I & II)
music: Singer-songwriter - rock
release date: june 01, 2018 (2016)
label: Global Seepej Records
promotion: Hemifrån (Peter Holmstedt)
info artist: Mike Spine

© Rootsville 2018


Deze 'Forage & Glean' van Mike Spine werd al eens uitgegeven in 2016 maar door toedoen van een Europese tour in het voorjaar van 2018 kent dit dubbel album nu zijn officiële release voor Europa. 'Forage & Glean' is zo het 10de studio album, een bloemlezing en een 'best-of' van de laatste 2 decennia.

In 1994 richtte deze Mike Spine de punk-rock band 'The Help' op waarmee hij wilde reageren op de muzikale gebeurtenissen in Seatle dat sinds half de jaren tachtig onder de underground muziek van de 'grunge' gebukt ging. Niet dadelijk een succes te noemen en dus volgde later de groep 'At The Spine' met ditmaal een ietsje meer bekendheid. Om even te kunnen chillen speelde deze Mike Spine ook nog bij de folkrock band 'The Beautiful Sunsets'. Mike Spine werd geboren in Seattle en begon op 8-jarige leeftijd gitaar te spelen waardoor ook de interesse voor folk zich kwam te ontwikkelen. Als puberende tiener kwam dan punk, rock en metal in het vizier. Sinds 2012 leeft en werkt Mike hier in Europa en meer bepaald in Italië.

Op deel 1 van dit dubbel album maak je kennis met folk en rock nummers waaronder het gekende 'Crumble'. Veel bvan de nummers op dit album zijn ook politiek gekleurd. Mooi een ontroerend zijn zeker 'The French Girl' en 'Black Diamond'. Deze laatste gaat over het dagdagelijkse leven begin vorige eeuw over de emigratie van velen richting Seattle.

Twintig jaar lang stuiterde Mike Spine tussen de werelden van folk rock, underground rock en punk, terwijl hij tegelijkertijd werkte als docent in de binnenstedelijke taalkunsten en sociale wetenschappen in Seattle, Portland, New York en Londen. Sinds hij in 2011 met het openbaar onderwijs is gestopt, heeft Mike zijn tijd gericht op muziek doorgebracht, honderden concerten en benefietshows uitgevoerd in verschillende continenten, variërend van Italië tot Vietnam, Cambodja en Costa Rica. De laatste paar jaar verdeelt hij zijn tijd tussen de VS en Europa, toert hij uitgebreid door de EU. De nummers op Forage & Glean werden voornamelijk opgenomen en gemixt op Haywire Recording in Portland.

Op deel 2 van deze dubbel krijgen we meer het explosieve te horen van deze Mike Spine met invloeden naar rock en punk. Ook nu is weer politiek verweven in de nummers zoals de anti-war song 'Kiss and Remember'. Nummers ook tegen de corruptie wereldwijd zoals 'Power Broker'. Op volume 2 vinden we ook eerder uitgegeven nummers maar dan in een stevig rockjasje gestoken.

tracks:

CD1

01. Delirious
02. Meteorite
03. Sand In Your Teeth
04. The French Girl
05. Crumble
06. Sinaloa
07. La Frontera
08. Primrose Hill
09. Nora
10. Mouth of Hell
11. Razors
12. The Beautiful Sunset
13. Cutter
14. Black Diamond
15. The Accordion
16. Spanish Anarchy

CD 2

01. Kiss and Remember
02. Second Hand
03. Transylvania
04. Power Broker
05. Iron Lake
06. Another Day
07. Meteorite (Rock Version)
08. Lick and Squeal
09. Miklukho-Maklay
10. La Frontera (Rock Version)
11. Mott Haven
12. First Day of Spring
13. Mouth of Hell (Rock Version)
14. The Ointment
15. Joys of Oil
16. Battle in Seattle

musicians: