© Rootsville.eu

Mike Zito (US)
tiltle: Blue Room (re-release 1997)
music: Blues
release date: november 16, 2018
label: Ruf Records
info artists: Mike Zito

© Rootsville 2018


Deze "Blue Room" is een re-release van het debuutalbum van Mike Zito dat werd uitgebracht in 1997. Doordat Mike Zito pas in 2008 internationaal, en dus ook hier op onze podia, begon door te breken nadat hij een contract had versierd bij "Delta Groove". De talrijke fans van Mike Zito zullen het dus "Ruf Records" hoegenaamd niet kwalijk nemen dat dit oud materiaal terug in de belangstelling komt. Trouwens in 2008 werd het al eerder van onder het stof gehaald.

"Blue Room" was het moment van duidelijkheid, toen Zito besefte dat hij brandde om meer te zijn dan een roadhouse-filling cover band. In 1997 verzamelde hij een speciale line-up en kondigde zijn nieuwe mission statement aan: originele songs geschreven vanuit het hart. Met slechts $ 1000 voor studiorekeningen wist Zito dat hij maar één kans had. "Het werd opgenomen in de kelder van een huis buiten St. Louis. We hebben het hele album in één dag opgenomen en alle nummers zijn live zonder overdubs - behalve de zang.

Op deze "Blue Room" staan 10 eigenhandig geschreven nummers en je voelt nog steeds dat de urgentie door de speakers vloeit. Opener is het funky-bluesje "Hollywood", een nummer waarop de krakende intro de tand des tijds niet heeft kunnen weerstaan. Met het daaropvolgende "Pull The Trigger " ondervinden we dat Mike Zito trouw gebleven is aan zijn stijl, net als bij " It's All Good " waarop de scherpe gitaarlicks van Mike al tot leven komen in een doordringende solo. Zowel "Gravy Jam " als "Soundcheck" zijn twee instrumentale nummers waar de talenten van Mike Zito volledig worden ten gehore gebracht.

Deze "Blue Room" heeft alles veranderd voor Mike Zito. Hij anticipeerde toen niet op de bitterzoete toekomst die zich zou gaan openbaren - de verloren jaren van alcoholisme in het post-millennium, de redding aangeboden door zijn vrouw, Laura, de lof van Royal Southern Brotherhood in 2012. Maar wanneer Zito nu terugkijkt op Blue Room, zou hij niets veranderen: "Ik vind zoveel vreugde in het luisteren naar de jongeman op deze opname. Ik ben zo trots dat het na twintig jaar eindelijk door Ruf Records wordt vrijgegeven ... "

tracks CD:

01 Hollywood
02 Pull The Trigger
03 It's All Good
04 Gravy Jam
05 Lovering
06 Shoes Blues
07 Ways About You
08 Soundcheck
09 Lightening Bug
10 Rocket Man