© Rootsville.eu

Mike Zito (US)
tiltle: First Class Life
music: Blues
release date: may 11, 2018
label: Ruf Records
info artists: Mike Zito

© Rootsville 2018


Sommige Amerikaanse blues artiesten voelen zich goed bij Europese labels en in dit geval is het ook zo voor Mike Zito. Na het in 2016 uitgebrachte 'Make Blues Not War' (album report) is het bij Ruf Records van Thomas Ruf op 11 mei 2018 weerom feest. Dan brengen ze er Mike Zito nieuwste album 'First Class Life' uit. Met een Bernard Allison onder de gelederen is het niet meer dan normaal dat hij zijn duit in het zakje komt doen met het nummer 'Mama Don’t Like No Wah Wah'.

We leerde Mike Zito kennen toen hij zo maar uit het niets in 2008 zijn album 'Today' (album report) op de Europese markt gooide. Een jaartje later was er al meteen de opvolger 'Pearl River' (album report) en was zijn broodje hier in Europa meteen gebakken. Zijn debuutalbum dateerde al van 1997 met 'Blue Room' maar de overkomst naar ons continent duurde nog wel een beetje. Eenmaal hier werd deze 'guitarblender' met open armen ontvangen en was de helaas verdwenen 'Nacht van de Blues' in Wuustwezel één van de eerste festivals in België waarop hij op de affiche stond. Het ging goed hier met Mike Zito tot zijn Amerikaanse manager roet in het eten kwam gooien en toen moesten we wachten tot Thomas Ruf hem een platencontract voorstelde. Meteen zat Mike Zito weer in de 'Europese' lift en staat zo ook in editie 2018 van de 'Blues Caravan' aan de zijde van Bernard Allison en Vanja Sky.

Mike Zito groeide op in St Louis en heeft die hese rock-stem die herinneringen oproept aan Frankie Miller. Mike was ook lid van de supergroep 'Royal Southern Brotherhood' maar ging zich later terug toeleggen op zijn solo carrière. In België zagen we hem ook in een dubbel concert aan de zijde van Samantha Fish en deed hij vorig jaar nog zijn intrede op 'Blues Peer'.

Openen doet hij met het NOLA bluesje 'Mississippi Nights' en eerlijk toegegeven, dit is de Mike Zito zoals we hem kennen van zijn albums 'Today' en 'Pearl River'. Gerdeven met een portie rock 'n roll en een timbre dat doet denken aan Delbert McClinton. Ook met de titeltrack is de blues uit de Mississippi Delta onontkomelijk en is het heerlijk genieten tussen zijn slide en de hese maar aangename klankkleur.

Met 'The World We Live In' brengt hij ons terug in de sfeer van nummers als 'C'mon Baby' uit zijn 'Pearl River', heerlijke slowbluesjes maar net geen echte tearjerkers. Met 'Mama Don’t Like No Wah Wah' zit er terug meer 'peper' in en krijgt hij op dit funky bluesje hulp van Bernard Allison. Ook plaats voor een ouderwetse shuffle bij Mike Zito met 'Dying day' en sluit hij af met een dosis rock 'n roll op 'Trying To Make A Living'. Diversiteit troef op deze 'First Class Life' van Mike Zito en net als de titel zal hij zich ook zo wel voelen....net als wij bij het beluisteren van een weerom sterk album.

tracks CD:

01. Mississippi Nights
02. First Class Life
03. I Wouldn’t Treat A Dog (The Way You Treat Me)
04. The World We Live In
05. Mama Don’t Like No Wah Wah
06. Old Black Graveyard
07. Dying Day
08. Back Problems
09. Time For A Change
10. Damn Shame
11. Trying To Make A Living

musicians:

Mike Zito: Vocals, Guitars
Lewis Stephens: Piano, B3 Organ, Rhodes/Wurlitzer
Matthew Johnson: Drums
Terry Dry: Bass
Bernard Allison: Rhythm and Lead Guitar on "Mama Don't Like No Wah Wah"