© Rootsville.eu

Mona Wallin (SE)
tiltle: To Build A Fire
music: Americana - Singer-songwriter
year: may 18, 2018
label: Heatherhall Records
promotion: Hemifrån (Peter Holmstedt)
info artist: Mona Wallin

© Rootsville 2018


Mona Wallin is afkomstig uit Gothenborg Zweden en begon op te treden op 8 jarige leeftijd. Tijdens haar jongere jaren speelde ze fluit in een brassband en trad op in de nationaal georganiseerde Riksteatern's uitvoering van "A Fiddler On The Roof". Op 12 jarige leeftijd begon Mona met gitaar te spelen.

Haar universitaire studies zouden haar een carrière in de bossen gaan brengen maar door het veelal bezoekn van deze ongerepte natuur begon ze de schoonheid ervan in te zien en begon zo aan het schrijven van nummers. Daardoor ging ze jazz studeren aan de Birka Folkhögskola waarna ze als extra een 3-jarige opleiding ging volgen aangaande wereldmuziek.

Mona Wallin is lid geweest van verschillende bands, van de garderobe 'Rainy Day Woman' en Bluegrass band 'Bluegrass And Green Skies' tot haar huidige akoestische trio 'Is not No Brothers'. De laatste jaren concentreert ze zich echter vooral op haar solocarrière, en ze treedt regelmatig op als een duo-act samen met gitarist Erik Ivarsson, met haar eigen materiaal. Haar songwriting is altijd gegrondvest geweest in haar liefde voor het bos en de wildernis, van Americana tot traditionele Noord-Zweedse muziek, van de ene outback naar de andere.

Voor haar debuutalbum "To Build A Fire" verzamelde ze een band en nam het grootste deel daarvan live op in de studio. Records zoals Neil Young's "Harvest" en Gillian Welch's "Soul Journey" werden haar isnpitatie. De nummers zijn zo verbonden met waar Mona Wallin vandaan komt en weerspiegelen veel over haar verlangen naar huis en mijn reis in dit album.

Voor de titel van "To Build A Fire" haalde ze de inspiratie uit kort verhaal van Jack London. Het gaat over een man die op een extreem koude winterdag op de Yukon Trail zijn vrienden in een goudzoekkamp bezoekt. Een bezoek met vele gevaren. Met dit album wil ze ook de samenleving van vandaag bespreken. Een samenleving waarbij we het respect voor de natuur en elkaar hebben verloren.

tracks:

01. Soldier
02. Cold Game Back
03. Everybody Knows My Name
04. Gold Dust
05. Woodnote
06. Six Black Horses
07. Way Back Home
08. Higher Grounds