© Rootsville.eu

Mongrel State
tiltle: Mestizo
music: Americana - Alt Roots
release date: june 08, 2018
label: independent
promotion: G Promo PR (Geraint and Deb Jones)
info artist: Mongral State

© Rootsville 2018


Toen dit viertal in 2016 hun single 'Stary Dogs' op de markt bracht kreeg deze in Ierland behoorlijk wat airply en niets dan lovende kritieken. Mongrel State is een internationale formatie bestaande uit een Ier, een Italiaan, een Spanjaard en een Argentijn en daarmee voldoen ze uiteraard aan de beschrijving van hun 'Mestizo' als titel.

Deze 'Mestizo' is het debuutalbum van Mongrel State maar zijn 'live' al wel een tijdje samen. Hun sound is rauw en kinetisch te noemen. Met hun muziek doordrenkt van rockabilly en vintage rock 'n 'roll, met een duidelijke knipoog naar zuiderse muziek, stralen ze een meeslepende energie uit die goed wordt opgevangen door producer Gavin Glass.

Hun sound is veelal opzwepend met soms een donker kantje te noemen waarbij de nummers Desert Girl, Dirty Trick en de als single uitgebrachte 'Stray Dogs' als hoogtepunten kunnen worden gesteld. De muziek van deze 'Mongrel State' kan je ook catalogiseren als harmonieus met enig gevoel voor film muziek. Claudio en Darren, de belangrijkste songwriters in de band, ontmoetten elkaar negen jaar geleden toen ze bij de rock- en bluesband Rollin 'n' Tumblin' in Dublin speelden.

Toen die band besloot om er mee op te houden startten ze een nieuw project met Sebastian, die ze hadden leren kennen door regelmatig als 'buskers' op te treden in de straten van Dublin. Uiteindelijk trokken ze over de grenzen en in Spanje leerden ze Guille kennen die helemaal vanuit Cadiz gereisd was om na het optreden aan een jam deel te nemen. Het werd een zeer geïnspireerde nacht en zo trokken ze als viertal terug richting Dublin.

Nadat de line-up was voltooid onstond ook de nieuwe groepsnaam Mongrel State. Onder deze naam konden ze hun multinationale samenwerking verduidelijken en konden zo deze nieuwe muziek kracht bij zetten. Sindsdien is hun muziek en vriendschap blijven groeien en ontwikkelen. Tijdens elke roadtrip of repetitie leren ze iets nieuws van elkaars cultuur en tradities.
 
2018 wordt het meest opwindende jaar van Mongrel State. Met geplande tournees naar het Verenigd Koninkrijk, Zwitserland, Spanje en daarbuiten, en om verder door te gaan met hun Ierse succes. Daarna zal de band ook terugkeren naar de studio om nieuw materiaal op te nemen in de volgende paar maanden.

tracks:

01. Monster
02. Ten Steps Ahead
03. Stray Dogs
04. How Many More Times
05. High Time
06. Dirty Trick
07. Quiero Volver
08. Desert Girl
09. Zombies on the Highway
10. Rainy Day

musicians:

Darren Flynn: bass, vocals
Claudio Mercante: guitar, vocals
Guillermo Gonzalez: keys, guitar, percussion, vocals
Sebastian Jezzi:
drums, vocals

special guests:

Travis Lyon: pedal steel #1,10
Kevin Foran: trumpet #3
Shannon Byrne: backing vocals #4,5,10
Christian Volkmann: harp #5,6