© Rootsville.eu

Møster! (Nor)
tiltle: States of Minds (2CD)
music: jazz - noise - soundscapes
release date: september 28, 2018
label: Hubro
info artist: Møster
promotion: Pias (Sjuul Kok)


© Rootsville 2018


Kjetil Traavik Møster (geboren op 17 juni 1976) is een Noorse jazzmuzikant (tenor- en sopraansaxofoons, klarinet en basklarinet) en componist, bekend van bands als The Core, Ultralyd, Brat, Zanussi 5. Hij heeft ook zijn sporen verdiend met experimentele uitvoeringen op het raakvlak van elektronisch gebaseerde fri-rock en jazz.

Møster werd geboren in Bergen en begon met accordeon te spelen op zijn zesde. Hij leerde de cornet, bas en saxofoon in de daaropvolgende jaren, en speelde sinds 13 jaar gitaar in de rockband "Riper i lakken". Na een jaar op Sund folkehøgskole volgde hij het Jazz-programma in Trondheim Musikkonservatorium (1995-98), waar hij vestigde het trio "Møster", met Steinar Raknes en Tor Haugerud. Later vervoegde hij de bassist Per Zanussi met "Zanussi 5". Møster heeft ook meerdere keren deelgenomen aan de "The Core" van Espen Aalberg en platen, evenals de bands "Gibrish" en "Brat".

Møster trad op tijdens het Kongsberg Jazz Festival 2005 (solo), met Trondheim Jazz Orchestra op de Amerikaanse tournee in 2006, waar hij dit jaar het Jazztalent kreeg. Prestaties op Nattjazz 2006 werden bekroond met Nattjazz. In de zomer van 2014 bezocht Møster festivals en toerde met artiesten zoals Röyksopp / Robyn, Lars Vaular, Datarock en "Bushman's Revenge", en als bandleider en saxofonist bracht het album Inner Earth album nummer twee uit met de band "Møster!".

In 2015 volgde er het album "When You Cut into the Present" en nu is er het nieuwe album "States of Minds". Het gevaar bij de soms vrijzinnige jazzmuzikanten uit het noorden is dat hun composities zo <ereldvreemd zijn dat ze nog enkel door hunzelf kunnen worden begrepen. Ook deze "States of Minds" is er eentje dat je niet meteen kan vatten waarover het gaat. Na een tijdje valt alles dan op zijn plaats en kan je beginnen genieten van het opvallend muzikaal universum van deze band.

Het is een mix van soundscapes en mysterieus samenkomen van klanken. De geluiden worden naarmate intenser en spannender, terwijl de saxofoon een steeds wat voornamere rol opeist. Langzaam begin je er ook een nummer in te ontwarren. De muziek van Møster! verandert van het ene moment naar het andere. De nummers waar de gitaren in voorkomen bevatten soms expliciete en opvallende conversaties tussen saxofoon en gitaar. Een bijzonder intrigerend album waarbij misschien weer een nieuw genre het ochtenlicht ziet.


CD 01
01 Brainwave Entertainment
02 Unshorsed By Chivalry
03 Plate Sized Eyes
04 Mystere
05 Bow Shock

CD02
01 Life Wobble
02 Phantom Bandotron
03 Sounds Like A Planet
04 Mon Plaisir
05 What A Flop Waking Up

musicians:

Kjetil Møster
Hans Magnus Ryan
Jurgen Traen
Nicolai Hangele
Kenneth Kapstad