© Rootsville.eu

Moon Relay (Nor)
tiltle: IMI
music: free jazz, noise
release date: november 2, 2018
label: Hubro
info artist: Moon Relay
promotion: Pias (Sjuul Kok)


© Rootsville 2018


Met deze "Moon Relay" bevinden we ons nu eens niet in de ruimte maar is het de naam van een uit Noorwegen afstammende instrumentale rockband die evenwel zeer futuristische jazz-rock brengen. Deze 3IMI" is het nieuwste album dat bij "Hubro" wordt uitgegeven op 2 november 2018. Net als de titels van de stukken is ook hun interpretatie van free jazz en/of rock bijzonder futuristisch te noemen. De bandleden verdienden zo ook al hun sporen in de Noorse experimentele muziekwereld.

Hun inspiratie halen ze zonder meer uit de sciencefiction en na even wennen kan je jezelf in de ruimte teleporteren bij het beluisteren van hun noise. Door het veelal gebruiken van syntz beleven we zo ook in het techno tijdperk van de muziek met flarden van post-punk, kraut rock en progressieve free jazz.

Op het album vinden we 6 stukken terug met een gemiddelde duur van bijna 7 minuten. Op één niveau functioneert elk van de zes originele composities op 'IMI' als een dwangmatig ritmisch adres voor het lichaam van de luisteraar, waardoor een fysieke respons wordt afgedwongen door een onweerstaanbare, soms op hartslag gebaseerde puls in combinatie met intens repetitieve riffs. Op een ander, meer genuanceerd niveau functioneert de muziek op een soort van ironische afstand, en simuleert tegelijkertijd de verschillende historische bronnen van de geluiden die als eerbetoon worden gebracht, maar plaatst ze kritisch in een hedendaagse context waarin het verleden eenvoudigweg een andere bron is om te plunderen zullen.

Moon Relay klinkt strak en de leden van de band spelen afwisselend met allerlei groepen, solisten en projecten. , waaronder Jenny Hval, Cortex, Jessica Sligter, Nude On Sand en meer. Moon Relay geniet ook van het relatief zeldzame onderscheid van het hebben van hun eigen identificeerbare groepsgeluid.

tracks:

01 #`´`´`´/
02 (^)II
03 “”””” (∞)
04 ___§
05 –#/#^
06 F–<::::

musicians:

Daniel Myer
Hàvard Volden
Ola Høyer
Christian Næss