© Rootsville.eu

Mr. Shingles (UK/E)
tiltle: Green in Blue
music: blues
release date: 2018
label: independent
info artist: Mr. Shingles

© Rootsville 2018


Mr. Shingles is een blues collectief dat in 2015 werd opgericht door Brian O’Mahony. Met Ierse roots leeft hij voornamelijk in Spanje en vond zo zijn compadres voor deze "Mr. Shingles". Hun skills richt er zich op om de herinneringen aan legendarische blues muzikanten als B.B. King, Otis Rush, Jimmy Rogers, Magic Sam, en Howlin 'Wolf levendig te houden. Met deze "Green in Blue" brengen ze hun debuutalbum uit met daarop een compilatie van nummers van Ierse artiesten en arrangementen van folk- en blues klassiekers met enkele originelen, gespeeld in de elektrische bluesstijl van de jaren zestig. Van deze klassieke blues-basis hebben ze hun geluid ontwikkeld, waarbij ze Blues en Swing mixen met Latin-beats en een vleugje jazz en evangelie.

Een album met daarop 12 nummers die het evangelie van de blues komt te verkondigen in een veelzijdig en innovatief geheel, dit met het nodige respect voor de blues traditie. Omdat "Love Comes To Town" toch ook al wel een half blues nummer is door de samenwerking van U2 met BB King past deze, toch al wel klassieker, bijzonder goed in het plaatje van deze Mr. Shingles. De warme sound van deze band krijgt bij sommige klassieke blues nummers toch een meerwaarde mee. Ook "Get Back" aka "Black, Brown & White" van country bluesman Big Bill Broonzy past uiteraard in het rijtje. Een nummer dat muzikaal een bijzonder hoogstaand nummer mag genoemd worden door inbreng van saxofoon, alsof een Tom Waits er zich mee gemoeid zou hebben.

"Baby, Please Don't Go" werd de charts in gezongen door Van Morrison en zijn Them maar is van origine een nummer uit 1935 van Big Joe Williams. Hier in deze versie wordt evenwel de geest van "Them" terug in beeld gebracht. Nog een sterke traditional is "Bullfrog Blues" van de Ierse halfgod Rory Gallagher. Mooi ook en bijzonder aangenaam om luisteren zijn ook "Maggie" en "Old Tare River" waarbij de Ierse roots van Brian O’Mahony toch wel de bovenhand haalt.

Stompende boogie blues dan met "Rainfall Blues" alvorens af te sluiten met het mooie en jazzy getinte "Being Green" en ja, hier kruipen de heren van "Mr. Shingels" in de huid van Kermit de Kikker. Bijzondere goede en aangename kennismaking met deze Mr. Shingels, een album dat zonder meer een aanrader mag worden genoemd.

tracks:

01 When Love Comes To Town
02 Get Back
03 Baby, Please Don't Go
04 Baby, So Cruel
05 Bullfrog Blues
06 The Unfortunate Rake
07 Maggie
08 Old Tare River
09 Tar Me With The Same Brush
10 Illinois Blues
11 Rainfall Blues
12 Being Green

musicians:

Brian O’Mahony: Guitar, vocals
Dara Luskin: Bass, vocals
Xavi Tomàs: Drums, vocals
Stephane Jaïs: Keyboards, vocals