© Rootsville.eu

Mud Bay (Can)
tiltle: Colebrook Road
music: Bluesrock
release date: (2015) 2018
label: independent
booking:
Mark Branscombe

info artist: Mud Bay

© Rootsville 2018


Deze Canadese bluesrockers bestaan 40 jaar en om dit de vieren zal er dit jaar een 'Live' album met als titel 'Live At Lorenzo's' worden uitgebracht. In afwachting daarvan werd ook hun laatste album 'Colebrook Road' terug in de kijker geplaatst. 'Mud Bay' of 'The Band That Won't Go Away' zoals ze dat zelf stellen bestaat uit Mud Bay Slim (Harmonica & Vocals), Murphy Farrell (drums), Mark Branscombe (Guitar & Vocals),  Dennis Ingvaldson (Bass) en Randall T. Carpenter (Guitar, Vocals, Steel guitar, Mandolin) en brachten zoals vermeld deze 'Colebrook Road' reeds uit in 2015 en daarmee vieren deze uit de 'Fraser Valley' afkomstige blues muzikanten 40 jaar van good rockin' songs.

Een toch ook wat eigenaardige bezetting want in deze vijfkoppige band huisvesten er vier songwriters en drie van hen nemen tevens de vocals waar. Hun diversiteit aan songwriting werd gedurende de jaren meer en meer verfijnd en creëerden ze zo hun eigen sound. Ze wisten na 40 jaar ook een perfect uitgebalanceerde mix te brengen van Chicago blues, country, rock en soul. Met dit vierde album kregen ze over de ganse wereld meer dan behoorlijk wat 'airplay'.

OP dit album vinden we 11 nummers terug waarvan er 10 originals zijn. Enkel voor 'Howlin' Mud' gingen ze even grasduinen in het repertoire van Chester Burnett aka Howlin' Wolf. Opener van het album is het stevig rockende 'All I Want Is You' een nummer da ergens het midden houdt tussen blues- en onvervalste pubrock. 'Hellbent' mag dan ook wel stevig uit de startblokken schieten meer door de inbreng van de blazers sectie 'The Bone's Project Horns' en Peter Sweetir aan de keys worden deze rocksong getransformeerd tot een swingend soulbluesje met stevige onderbouw.

Mark Branscombe's 'Trouble' laat ons dan weer kennismaken met de swampy en muddy kant van deze band. Met het daaropvolgende '40 Days and 40 Nights' zitten we niet bij het nummer van Mussy Waters maar bij een onvervalste tearjerker van deze 'Mud Bay' waarbij de credits gaan naar Randall T Carpenter. Drummer Murphy Farrell mag dan weer de eer opstrijken voor het lichtjes met funk geïnjecteerde 'Blizzard'.

Titeltrack 'Colebrook Road' kan dan worden aanzien als een algemene standard voor wat deze 'Mud Bay' toe in staat zijn. Een mix van rock 'n blues met een vleugje soul. Ook afsluiter 'Nothing But The Blues' helt meer over naar soul dan blues. We vertellen het steeds weer, ginds in Canada zit nog meer dan genoeg goede blues voor enkele decennia...

tracks:

01 All I Want Is You
02 Hellbent
03 Trouble
04 40 Days and 40 Nights
05 Blizzard
06 Pins
07 East Beach
08 You Don't Love Me Anymore
09 29 Miles
10 Colebrook Road
11 Howlin' Mud
12 Nothing but the Blues

musicians:

Mud Bay Slim (Harmonica & Vocals) 
Murphy Farrell (drums)
Mark Branscombe (Guitar & Vocals), 
Bob Petterson (Bass)
Randall T. Carpenter (Guitar, Vocals, Steel guitar, Mandolin)

special guests:

Peter Sweetzir: organ

The Bone's Project Horns:

Boney Fields: trumpet
Nadege Dumas: sax
Pierre Chabrele: trombone