© Rootsville.eu

Naming The Twins (Can)
tiltle: Sing The Winter Away
music: Folk
release date: november 9, 2018
promotion: Speak Easy (Beverly Kreller)
info artist: Naming The Twins

© Rootsville 2018


Wanneer we hier in onze contreien nog even kunnen genieten van een zomerse uitloper zijn ze ginds in Canada al volledig in winterstemming, en zo ook de sfeer rond kerstmis. Ze, dat zijn het folk duo Robbie Smith en Kath Glauser aka "Naming The Twins". Naming the Twins is het akoestische, harmonische rijke jongens-en-klare folkduo van Robbie Smith en Kath Glauser, waarvan de zustervormige vocale melodie een beetje zou kunnen lijken op Simon & Garfunkel , een beetje op Peter, Paul & Mary. Vaak beschreven als een vleugje frisse Nova Scotia-lucht, het oorspronkelijke materiaal, voornamelijk geschreven door Robbie met wat input van Kath, handhaaft de sfeer van de volksmuziektradities uit de jaren '60 en '70 en de wil van Ian & Sylvia, Gordon Lightfoot en Stan Rogers.

Geproduceerd door Bill Garrett (van Borealis Records), is "Sing the Winter Away" een album vol met liedjes die de winter en Kerstmis vieren. Verschillende van de nummers, zoals 'Winter Awakening' en 'Lay down Your Weapons', luisteren terug naar een renaissanceperiode met als accentuering de altijd aanwezige akoestische gitaar, piano en duo harmoniezang van het album. Andere nummers, zoals 'Christmas Wish' en 'Christmas in the Shrimp Boats', zijn een liefhebbend eerbetoon aan de ongedwongen geest van die mensen die tijdens de feestdagen moeten werken. Weer anderen, zoals 'Caroling On', 'When the Carols Began', en het titelnummer, vieren de handeling van het zingen zelf, vooral het soort dat het seizoen zo feestelijk en helder maakt.

Zoals het een folkact uit de Atlantische kusten van Nova Scotia betaamt, is 'One Storm From Home', de eerste single, een prachtige zeevarende ballad, zo tijdloos dat het klinkt alsof het voor altijd is geweest. De stille coupletten en opzwepende refreinen van de meeslepende melodie rijd de nauwe harmonieën van het duo, goed gewortelde piano en aardse accordeonvullingen, om een ​​huisgebonden zangstuk te creëren dat het waard is om te vergelijken met de onsterfelijke 'Mary Ellen Carter' van Stan Rogers. Een onweerstaanbare singalong.

tracks:

01 Sing The Winter Away
02 Christmas on The Shrimp Boats
03 One Strom From Home
04 Winter Awaking
05 Caroling On
06 When The Carols Begin
07 Painter of Wintertime
08 A Christmas Wish
09 Angels in the Snow
10 Frolics in the Snow
11 Klondike Christmas
12 Lay Down Your Weapons

musicians:

Robbie Smith – vocals, acoustic and classical guitars, fiddle, viola, bouzouiki, mandolin, whistling
Kath Glauser – vocals, acoustic guitar, tambourine, mandolin, whistling
Tom Leighton – piano/keyboards, accordion, recorders, tin whistle percussion
John Geggie – upright bass
Ian Tamblyn – dulcimer, autoharp
Jake Klinkenborg – cello
Charles-Eric Fontaine – oboe
Susan Sweeney Herman – harp
Sue Lothrop, Corina Kennedy, Bill Garrett – chorus vocals tracks 1 & 3