© Rootsville.eu

Nathan Bell (US)
tiltle: Loves Bones & Stars, Loves Bones & Stars
music: Singer-songwriter
release date: 2018
label: Angry Stick Recordings
promo: Lucky Dice Music (Sandra Zuidema)
booking: LDM Bookings
info artist: Nathan Bell

© Rootsville 2018


Eerder dit jaar beschreven we nog het mooie 'Er Gwaetha Pawb A Phopeth (In Spite of Everyone & Everything)' (album report)van de uit Iowa City afkomstige meesterlijke singer-songwriter. Ook met dit nieuwe album 'Loves Bones & Stars, Loves Bones & Stars' verplicht Nathan Bell je weer om gekluisterd aan je 'speakers' te hangen. Met zijn stelling van 'I believe that even the oldest person dies too young' kunnen we dit alleen maar beamen want het zou zonde zijn om niet meer te kunnen luisteren naar deze meester storyteller. Een Nathan Bell die met zijn muziek ook rooted is in the blues.

Na tijd te hebben gemakt voor zijn gezin begon Nathan Bell in 2007, na bijna 15 jaar van inactiviteit, terug met gitaar spelen. Hij begon terug met nummers te schrijven en schreef voor zijn vrouw Leslie het nummer 'Blackbird'. Een nummer dat hier met 'I Would Be a Blackbird' terug een nieuw leven krijgt. Later bracht hij een trilogy uit met 'Black Crow Blue' (2011), I Don't Do This For Love' (2015) en 'Blood by The River' 2016.

In totaal bevat dit album 13 nummers waarvan we met de titeltrack en het nummers 'A Day Likes This' een tweede en nog meer intiemere versie te horen krijgen. Alle nummers werden door Nathan Bell geschreven al kreeg hij op 'To Here from There' de hulp van singer-songwriter Missy Raines. Dertien zeer intieme nummers waarbij enkel bij 'Gold Wedding Ring' enige ruimte gelaten werd voor een tempo wisseling. Sterk en zeer aangrijpend zijn de harmony vocals zoals op 'I Would Be a Blackbird, maar ook de warme cello geluiden zoals op de titeltrack en 'Fragile'.

Aangrijpende nummers waar geen ruimte is gelaten voor enige vorm van storend geluid en dus zelfs het best te beluisteren met een hoofdtelefoon waardoor de je de innige beleving van deze Nathan Bell kan mee ervaren. Op tour in Nederland tijdens de winterperiode (zie website) van Lucky Dice.

tracks:

01 I Would Be a Blackbird (For Leslie Irene)
02 Loves Bones and Stars, Love's Bones and Stars (To Marvin, Dorothy and Jason)
03 A Day Like This (Etta Bea) (For to Aileen Violet)
04 Fragile
05 Molly Had a Baby (For Dylan, Molly & Don)
06 Metal
07 Whiskey You Win
08 My Kid (For Colman Saul)
09 To Here from There
10 Gold Wedding Ring (Please, Mister, Please)
11 Faulkner and Four Roses (for Mr.Gee, the Mayor)
12 Loves Bones and Stars, Loves Bones ans Stars (guitar & vocal mix)
13 A Day Like This (Alternate Version)

musicians:

Nathan Bell: guitars, vocals, 8-string Ukelele, banjolele, harmonica
Courtney Blackwell: cello
Wolf Tooth: bass
Philbert Bono: drums

harmony vocals:
Annie Mosher, Anglo Concertino, John Mack, Don Henry, Craig Bickhardt, Leslie Bell