© Rootsville.eu

Nathaniel Rateliff and the Night Sweats (US)
tiltle: Tearing at the Seams
music: Roots - Soul
year: 2018
label: Stax
release date: march 09, 2018

info artist: Nathaniel Rateliff

© Rootsville 2018


De 'die hards' zaten er al een tijdje op te wachten ne op 9 maart was het dan zo ver. De nieuwe van fenomeen Nathaniel Rateliff and the Night Sweats ligt eindelijk in de winkel. Op onze radio konden we al met regelmaat 'You Worry Me' beluisteren en voor eenmaal waren ze er zelfs eens vlug bij. Toen in 2015 zijn 'selftitled' album op de markt kwam stonde de muziekwereld een beetje in rep en roer en werden die van de radio hier in ons land dan ook eindelijk wakker. Een nieuwe blanke 'soul sensation' was geboren en dit was toch al geleden sinds de nu in de vergeethoek geraakte Eli 'Paperboy' Reed. Opmerkelijke want Nathalien Rateliff is nu net niet een nieuweling want als singer-songwriter heeft hij al enkele albums op zijn naam. In 2007 richtte hij samen Joseph Pope III de groep ‘Born In The Flood’ op en toen hij samen met Pope en Julie Davis in 2010 het voorprogramma van Mumford & Sons is in feite de bal aan het rollen gegaan.

Mede door het TV programma ‘The Tonight Show’ van Jimmy Fallon kwam er een earthquake tot stand door het nummer Son Of A Bitch aka S.O.B. en kon zo begonnen worden met de verovering van de ganse werled. Het Stax label was er toen ook al als de kippen bij en liet deze Nathaniel onmiddellijk een contract tekenen. Hier begon hij in de club van de AB en ook in 'Het Depot' van Leuven kon je ham al aanschouwen. Werchter werd ook al veroverd en volgende maand staat 'De Roma' op het programma. Helaas blijven de grote blues en roots festivals een beetje achterop hinken maar dat zijn we gewoon al situeert het probleem zich misschien wel elders.

In eerste instantie leek het erop of ze bij Stax deze Nathaniel Rateliff aan het uitmelken waren. Na zijn bijzonder succesvolle debuutalbum met deze band in 2015 (album report) waarvan ik bij zijn eerste aantreden hier in België nog enkel de vinyl editie kon aanschaffen volgde daarop nog een opvolger in vinyl in 2016 met als titel 'A Little Something More From' (album report). Teleurstellend was ook toen vorig jaar een nieuwe CD werd uitbracht met als titel 'Live at Red Rock' dat uiteindelijk maar een registratie was van een 'Live' concert en zo bleven zijn toch al ruime schare van fans een beetje op hun honger zitten. (album report)

Razend benieuw dus wat deze 'Tearing At The Seams' ons gaat brengen, en ja 'You Worry Me' hebben we dus al uitgebreid kunnen aanhoren. En kijk bij het aanschouwen van de nummers op deze nieuwe plaat vinden we dus eindelijk in de sfeer van Memphis Soul het nummer 'Intro' terug. Een 'true' Stax nummer in de sfeer ok van een Otis Redding. Knap maar ik hou me vast aan de eerste versie die we destijds op 'you tube' konden vinden.

Met dreigende drumbeats en sexy horns openen Nathaniel Rateliff hier op het toch soulvolle 'Shoe Boot'. Ook 'Be There' blijft ons nog bekoren net als het meedrijvende 'Say It Louder'. Met het daaropvolgende 'Hey Mama' is mede door de klankleur van Nathaniel Rateliff nog een beetje soul terug te vinden maar woelen we het al in onze kleine teen dat het debuutalbum niet zal worden benadert. Uiteraard is er nog steeds het verrassinsgeffect van die plaat maar we voelen toch ook de singer-songwriter terug in enkele nummers.

Met een knipoog naar de retro soul van de Stax artiesten destijds worden we terug aangewakkerd door 'Coolin' Out' en ook op 'Baby I Lost My Way, (But I'm Going Home)' krijgen we terug het gevoel van dancin' feets. een nummer met zeer doordringende saxgrooves. 'You Worry Me ' hebben we al teveel op de radio gehoord om nog enigszins verfrissend te zijn en dus spitsen we ons terug op het daaropvolgende 'Still Out There Running'. Toegeven de stem van deze Nathaniel Rateliff blijft steeds tot je doordringen en eerlijk er zijn al enkele namen in zijn voetsporen beginnen treden door hun neus ook te richten richting soul en rhythm 'n blues en het retro gevoel.

De titeltrack van dit album is een meeslepende soul tearjerker geworden doordrongen van de Hammond grooves. I'll Be damned wanneer we niet weer de Nathaniel Rateliff zullen terug horen als een S.O.B....

tracks:

01. Shoe Boot
02. Be There
03. A Little Honey
04. Say It Louder
05. Hey Mama
06. Babe I Know
07. Intro
08. Coolin' Out
09. Baby I Lost My Way, (But I'm Going Home)
10. You Worry Me
11. Still Out There Running
12. Tearing at the Seams
13. I'll Be Damned
14. Boiled Over

musicians:

Nathaniel Rateliff: vocals, guitar
Jospeph Pope III: bass
Patrick Meese: drums
Luke Mossman: guitar
Mark Shusterman: keys
Wesley Watkins: trumpet
Andy Wild: saxophone