© Rootsville.eu

Nick Moss Band feat. Dennis Gruenling (US)
tiltle:The High Cost of Low Living
music: Blues
year: 2018
label: Alligtor Records

info artist: Nick Moss

© Rootsville 2018


Nick Moss is zo iemand die we eerlijk gezegd veel te weinig op onze affiches zien prijken. Op Moulin Blues editie 2018 zal hij samen met Dennis Gruenling de tent in lichterlaaie zetten maar daarvoor moeten we zelfs al terug naar Duvel Blues 2015. Toen wel met de soulvolle stem van Mike Ledbetter. Deze 'The High Cost of Low Living' is Nick Moss zijn nieuwe album dat hij samen met Dennis Gruenling opnam en werd uitgegeven bij Alligator Records.


photo Nick Moss © Rootsville

Zijn vorige album ‘From the Root to the Fruit’ werd in 2016 uitgebracht op zijn eigen 'Blue Bella Records' en met deze 'The High Cost of Low Living' wordt hij ondergebracht in het huis waar ook Buddy Guy, Marcia Ball, Tinbsley Ellis en Lil' Ed & The Imperials thuishoren. In 2015 konden we eigenaar Bruce Iglauer van 'Alligator records' nog opmerken op Gevarenwinkel, toen samen met Selwyn Birchwood en Jarekus Singleton.


photo Bruce Iglauer © Rootsville

Ooit zagen we de broertjes Moss nog aan het werk in Nekkersdal met de toenmalige band van Nick Moss, The Flip Tops, maar ook dit lijkt dan al een eeuwigheid geleden. Nick Moss werd geboren in Chicago en mede door de platencollectie van zijn moeder groeide hij op tussen de muziek. De carrière van Nick Moss bleef steeds crescendo gaan en hij belande zo bij namen als Buddy Guy en Jimmy Rogers. Na de dood van deze laatste kwamen dan 'The Flip Tops' in beeld wat later resulteerde in gewoonweg de Nick Moss Band.

Momenteel staat zijn conto van albums op 12 waarvan er 10 werden uitgegeven op zijn 'Blue Bella' label. Onderdak nu bij 'Alligator Records' kwam het ook tot een samenwerking met harper Dennis Gruenling die zijn inspiratie dan weer ging halen bij namens als Little Walter en en George 'Harmonica' Smith. Op deze 'The High Cost of Low Living' vinden we 10 originals terug waarvan er acht van de hand zijn van Nick Moss en voor twee de credits gaan naar Dennis Gruenling. 'Get Your Hands Out Of My Pockets' van SBWII, 'All Night Diner' en de shuffle 'Ramblin' On My Mind' van Robert Johnson uit 1936 zijn de covers waarvoor ze zijn gaan grasduinen in het arsenaal. Een nummer dar in 1952 door Boyd Gilmore werd gecoverd en daarna ook nog door onder meer John Mayall & the Bluesbreakers.

Ook al is Nick Moss een Chicago resident kunnen we zijn muziek niet meteen straight Chicago blues gaan noemen omdat zijn muziek steeds gekenmerkt is door een serieus gehalte West Coast en jump blues. Een schoolvoorbeeld daarvan zijn 'Get Right Before You Get Left' en 'Tight Grip On Your Leash' waarin een hoog swing gehalte is ingebracht. Openen doen ze beiden hier met de laidback shuffle 'Crazy Mixed Up Baby'.

Het album werd gemixt ten huize van Kid Anderson in diens 'Greaseland Studios' in San Jose Cal. Samen met Kid nam Nick Moss het werk van producer op zich. Om ons tot de Chicago Blues te richten komen we uit bij nummers als 'No Sense' en de titeltrack van deze 'The High Cost Of Low Living'. Op SBWII zijn 'Get Your Hands Out Of My Pockets' worden we verwelkomt door een beetje barrelhouse piano van Taylor Streiff. De Robert zijn 'Ramblin' On My Mind' werd geselecteerd om dit toch wel swingende album af te sluiten. Te zien op Moulin Blues...

tracks:

01 Crazy Mixed Up Baby
02 Get Right Before You Get Left
03 No Sense
04 The High Cost Of Low Living
05 Count On Me
06 Note On The Door
07 Get Your Hands Out Of My Pockets
08 Tight Grip On Your Leash
09 He Walked With Giants (Ode To Barrelhouse Chuck)
10 A Pledge To You
11 Lesson To Learn
12 All Night Diner
13 Rambling On My Mind

musicians:

Nick Moss: guitar, vocals
Dennis Gruenling: harmonica, vocals on # 5,11
Taylor Streiff: piano
Nick Fane: bass 
Patrick Seals: drums
Jim Pugh: organ on #12, Piano on #11
Kid Andersen: rhythm guitar & shakers on #11, solo guitar on"3
Eric Spaulding: tenor sax
Jack Sanford: baritone sax