© Rootsville.eu

Noa Fort (Isr)
tiltle: No World Between Us
music: Jazz
year: 2018
label: independent

info artist: Noa Fort
promotion: Kari-On Productions (Kari Gaffney)

© Rootsville 2018


Hoewel geboren in Israel woont en werkt deze Noa Fort in de States en meer bepaald in de 'city that never sleeps' en wordt beschouwd als één van de meest opmerkelijke vrouwen in de New Yorkse jazzscène. Fort begon met piano spelen toen ze amper 5 jaar was en zelfs daarvoor was ze altijd aan het zingen, dus is zang en piano het logische gevolg van haar opleiding en toekomst eraan verbonden. Toch wist deze Noa Fort af te studeren als 'Bachelor in Biology' maar na een jaar verbleven te hebben in India trok ze terug richting thuisland waar ze aan het 'Jerusalem Academy for Music and Dance' zowel piano als zang ging volgen. In 2013 studeerde ze af en verhuisde een jaartje later richting New York waar ze onmiddellijk veel kwam op te treden.

Met haar album 'No World Between Us' manifesteert ze zich een eerste keer als frontvrouw en maakte daarvoor al dadelijk een statement door alle nummers op dit album zelf te componeren. Tien stukken opgenomen als trio enkel voor zang en piano. 'The Geust House' is een gedicht van de Perzische dichter 'Rumi' uit de 13de eeuw. De vertaling ervan gebeurde door Coleman Barks.

De nummers uit dit album beschrijven het dagdagelijkse leven van Noa Fort, momenten van verwachtingen en waardering en hoe ze er mee om wist te gaan. Nummers ook over liefde en de pijn die dit met zich meebrengt. Het album werd op 2 dagen ingeblikt in de 'Tedesco Studio', een studio waar jazz muzikanten al meer dan 30 jaar een thuis vinden. Op een paar nummers op deze 'No World Between Us' doet Noa Fort beroep op de trompettist Josh Deutsch.

Een meer dan geslaagd debuut als frontvrouw van haar trio met een prachtplaat waarop de skills als componiste en het schrijven van nummers volop in de spotlights komt te staan.

tracks:

01. Now Is Our Time
02. Traveling (In Time and Space)
03. Variations on Longing
04. Mirrors
05. Unwritten Signs
06. Empty Space (Halal Paur)
07. Winter Requiem
08. No World Between Us
09. The Guest House
10. Just Wait

musicians:

Noa Fort: voice, piano, compositions
Zack Lober: bass, voice (track 10)
Ronen Itzik: drums, voice (track 10)
Josh Deutsch: trumpet (track 8, 9, 10)
Tal Gur: voice (track 10)