© Rootsville.eu

Paul Oscher (US)
tiltle: Cool Cat
music: blues
release date:2018
label: Blues Fidelity
info artist: Paul Oscher
promotion: Frank Roszak Radio Promotions (US)

© Rootsville 2018


Wanneer we het hebben over Paul Oscher kan je meteen stellen dat we het hebben over een "Cool Cat", en dit is dan meteen ook de titel van zijn nieuwste album. Paul Oscher is nu niet meteen iemand die onze podia plat speelt en dus is het altijd wel uitkijken wanneer deze illustere persoon ons landje aan doet. Het is trouwens al geleden van februari 2015 dat ik hem in België nog eens aan het werk zag.


photo Paul Oscher © Rootsville

We weten allemaal dat hij van 1967 tot 1972 bij de Muddy Waters Band speelde maar ook aan de zijde te bewonderen was van namen als Louisiana Red, Big Walter Horton, Johnny Copeland en Big Bill Morganfield, de zoon van… Toen hij van een oom op 12 jarige leeftijd een blues harp in zijn bezit kreeg leerde Paul de basis voor het bespelen ervan van Jimmy Johnson. Hij was amper 15 toen hij toen hij al present tekende bij ‘Little Jimmy Mae’ en toen in 1967 Muddy Waters in de Apollo Club NY zonder harp speler aantrad ging hij natuurlijk gretig in om in de voetsporen te treden van namen als Little Walter, Junior Wells en James Cotton. Door vele teleurstellingen nam Paul Oscher in de tachtiger jaren afscheid van de blues, maar het bloed gaat waar het niet kruipen kan en in 1992 begon hij samen met Dave Maxwell, Bob Gaddy en drummer Candy MacDonald de draad terug op te nemen en nam in 1995 zijn eerste album ‘The Deep Blues Of Paul Oscher’ op. Sinds toen ging het steeds crescendo met hem en kreeg hij ook enkele ‘awards’ en zijn de namen met wie hij het podium deelde haast niet meer op te sommen.


photo Paul Oscher © Rootsville

Voor de opnamen van deze "Cool Cat" werden er heel wat collega's opgetrommeld om mee te werken aan het album. Het album werd ook op diverse locaties opgenomen zoals de Fort Horton Studios, Wyldwood TX en de Greaseland Studios van Kid Andersen in San Jose, CA. De mastering gebeurde in Sounds Outrageous, Austin, TX.

Op het album vinden we 13 nummers terug, al is de titeltrack terug te vinden in 3 verschillende arrangementen. Alle nummers werden geschreven door Paul Oscher enkel voor "Rollin And Tumblin" ging hij te leen bij Muddy Waters. Ook vinden we een paar nummers terug die we kennen van eerdere uitgaven zoals onder meer "Work That Stuff". Deze "Cool Cat" is Paul Oscher pur sang en krijgen we zo het diepe blues gevoel te horen. Iets waarmee deze Paul Oscher is opgegroeid.

Opener van dit album is het NOLA getinte "Money Makin' Woman" en mede door de getalenteerde muzikanten die meewerkten an deze "Cool Cat" begint het meer dan swingend. Gewoon eerlijke blues zoals we die 'live' kunnen beleven in een of andere juke joint. Ook door het geluid van de barrelhouse piano blijven we met "Blues And Trouble" in die zelfde onbedwongen sfeer. Onvervalste shuffle time dan met "Hide Out Baby".

De aanstekelijke laid-back sound van Paul Oscher krijgen we ook te horen op "Work That Stuff" waarna we met boogie geïnjecteerde "Rollin And Tumblin" van Muddy Water de enige cover van het album te horen krijgen. Met de proloog voor de titeltrack krijgen we dan een verhaaltje van Paul Oscher alvorens aan te vatten met een versie van cool jazz van dit nummer. Een soort bluesy intro van Wandering Star krijgen we alvorens we richting Delta trekken voor "Mississippi Poem" een storytelling song over de blues.

Real juke joint blues dan met als vocaal uithangbord niemand minder dan Miss Lavelle White op "Dirty Dealin Mama". Met "On the Edge" krijgen we dan onwaarschijnlijk maar waar een stukje onvervalste bebop te horen. Na "Poor Man Blues" sluit Paul Oscher hier op deze "Cool Cat" af met een rhythm 'n blues versie van de titeltrack. Eentje om te koesteren deze "Cool Cat"!!!

tracks:

01. Money Makin' Woman
02. Blues And Trouble
03. Hide Out Baby
04. Work That Stuff
05. Rollin And Tumblin
06. Cool Cat (R&B) Prologue
07. Cool Cat (Jazz Quartet)
08. Mississippi Poem (Feat. Russel Lee)
09. Ain't That A Man (Dedicated To Mr. Cotton) (Feat. Russel Lee)
10. Dirty Dealin Mama (Feat. Miss Lavelle White)
11. On The Edge (Jazz Quartet)
12. Poor Man Blues (Feat. Russel Lee)
13. Cool Cat (R&B) Long Version

musicians:

Paul Oscher: Vocals except tracks 8,9,10,12 and 13 Guitar tracks 3,5,9,10, and all harmonica ,piano and tambourine.
Johnny Ace: Bass on tracks 1, 2, 3, 4 & 12
Sarah Brown: Bass on tracks 5, 10 & 13
Chris Alcaraz: Bass on tracks 7 & 11
Kid Andersen: Bass on track 13
Russell Lee: Drums on tracks 1, 2, 3, 4, 5, 10 & 12; drum solo on 13, vocals on 8, 9 & 12
Ernie Durawa: Drums on tracks 7 & 11
June Core: Drums on track 13
Mick Schermer: Guitar on tracks 1, 2, 3, 4 & 12
Mike Keller: Guitar on tracks 5, 10, & 13; Guitar like bass on track 9
Eric Burnhardt: Baritone sax on tracks 1, 2, 4 & 12
Tom Robinson: Tenor sax on tracks 1, 2, 10, 12 & 13
Tomas Ramirez: Tenor sax on track 7 & 11
Sunny Lowdown: Background vocals on track 5
Jeremy Dowden: Background vocals on track 5
Miss Lavelle White: Vocals on track 10
Lisa Leuschner: Vocals on track 1