© Rootsville.eu

Phil Bee's Freedom (NL)
tiltle: Home
music: Blues - Soul - jazz
release date: january 20, 2019
label: Soul Sacrefice Label
info artist: Phil Bee's Freedom

© Rootsville 2018


De nieuwe in de bus van Phil Bee's Freedom en meteen toverde dit een big smile naar voren. Deze Phil Bee's Freedom is het equivalent van feeling good music en is een welgekomen alternatief voor die feestelijke maar voor velen ook donkere periode van het jaar. Dit album "Home" is alweer het derde album van de in 2014 opgerichte band rondom Phil Bee. In 2015 brachten ze hun debuutalbum "Live" uit en in 2016 volgde er het hoog aangeschreven "Mempis Moon".

Een uiterst sterke formatie deze "Phil Bee's Freedom" met als bezetting enkel klasbakken die hun strepen in het muzieklandschap allen al meer dan hebben waar gemaakt. Phil Bee die we uiteraard nog kennen van "Phil Bee and The Buzztones" en later ook van "King Mo" is de trotse bezitter van één van de mooiste soul- en blues-stemmen Nederland en ver daarbuiten. Met op zijn conto al zoveel awards dat het onzinnig lijkt deze te gaan opsommen, al mag de halve finale in de "International Blues Challenge" te Memphis in 2016 niet zomaar als een "faits divers" worden omschreven.

Een band die op gebied van, bezetting ook meer dan solide mag worden genoemd met aan zijn zijde de twee uitstekende string benders John F. Klaver en Berland Rours. Een ritme sectie waarop je als muzikant kan bouwen met aan de drums Arie Verhaar en als andere helft van dit onmisbare geheel Carlo van Belleghem of een Wil Hermes. Als wizzard aan de black & white keys krijgen we dan ook nog Pascal Lanslots. Last but not least mogen en kunnen we ook niet de backing vocals vergeten met Nicole Verouden en Tarah Ouwerkerk die het soulgehalte bij deze "Phil Bee's Freedom" nog eens extra naar ongekende hoogten stuwen.

Op deze "Home" zal je tevergeefs gaan zoeken naar covers want dit juweeltje bestaat enkel uit eigen originals waarop de meeste lyrische teksten uit de mouw werden geschud door Phil Bee himself. Het album werd opgenomen in de "Wisseloord Studios" in Hilversum tijdens de uitloop van 2017 en het voorjaar van 2018.

Soul kan je als rode draad bestempelen op deze "Home" waarbij niet zelden de backing vocals voor rillingen komen te zorgen. Uiteraard werd er ook plaats gemaakt voor blues zeker door het magistraal mooie slowbluesje "I Gotta Go My Way" waarbij de muziek werd geschreven door gitarist Berland Rours. Berland en Phil Bee tekenden ook voor de funky en met soulvolle grooves gespeende opener "Your Love".

"Ridin' Home" zou moeiteloos de lounge en jazzy charts kunnen bestormen, een nummer waarin soul, jazz en funk als een perfect huwelijk in elkaar komen te smelten. Na de floorfiller "Power Of Love" krijgen we soul van het hoogste allooi met de mooie en intense ballad "Wheels Of Emotion". Voor "Long Gone" gaan dan alle credits dan weer volledig naar de hoofrolspeler, Phil Bee. Een nummer dat zo bij de "Tin Pan Alley" legacy zou kunnen thuishoren.

Iedereen heeft zo zijn favoriete nummer en voor mezelf is dit het afsluitende "Peace Of Mind". Een beauty dat werd gecomponeerd door die andere uitstekende gitarist van de band, John F. Klaver. Een nummer dat hij schreef samen met Phil Bee en wordt gedragen door de organ grooves van Pascal Lanslots en een weergaloze gitaarsolo. Bij mij een meer dan kippenvel moment doordat de klankkleur van Phil Bee deze van een Like Winslow King weerspiegelt, en dan nog die dekselse backing vocals van Nicole en Tarah, grrrr!

tracks:

01 Your Love
02 Ridin' Home
03 Power Of Love
04 Wheels Of Emotion
05 Andy's Bar
06 I Gotta Go My Way
07 Long Gone
08 Kiss The Sky
09 Peace Of Mind

musicians:

Phil Bee: vocals
Berland Rours: guitars
John F. Klaver: guitars, slide
Pascal Lanslots: keyboards
Arie Verhaar: drums
Wil Hermes: bass
Carlo van Belleghem: bass
Nicole Verouden: backing vocals
Tarah Ouwerkerk: backing vocals

adittional musicians:

Martin Verdonk: percussio,
Emiel van der Heide: tenor sax
Koen Smits: trumpet
Alex van Abeelen: trombone