© Rootsville.eu

Popa Chubby (US)
tiltle: Prime Cuts: The Very Best Of The Beast From The East
music: blues
release date: november 13, 2018
label: PCP (Popa Chubby Productions)
info artist: Popa Chubby
promotion: Frank Roszak Radio Promotions (US)

© Rootsville 2018


Soms is het niet te begrijpen waarom gevestigde waarden maar albums blijven uitbrengen. Meestal is een "Best Of" een bloemlezing uit het arsenaal van desbetreffende artiest maar met een carrière van bijna 30 jaar zouden bijna albums van Popa Chubby onder deze noemer kunnen vallen. Deze "Prime Cuts" aka "The Very Best Of The Beast From The East" is het dan weerom grasduinen in het arsenaal van dit blues-rock icoon. Ted Horowitz, a.k.a. Popa Chubby, had absoluut niet de gemakkelijkste start. Als een blanke bluesartiest leidde de Amerikaanse zanger, songwriter en gitarist vaak tot een massale kritiek. Door zijn unieke stijl en liefde voor zowel blues als hardrock, werd Popa Chubby een van 's werelds meest innovatieve bluesrockartiesten met een rijke muzikale basis.

Met deze "Prime Cuts" weerspiegelt Popa's keuze van de beste van zijn besten, nummers die de Chubby-erfenis vers in het geheugen blijven houden. Dit album is ook als dubbel CD verkrijgbaar maar wij ontvingen van Fank Roszak Promotions deze enkelvoudige versie met daarop 15 door Popa Chubby zelf geselecteerde nummers. Op dit album wordt een licht onderscheid gemaakt met de selectie op de dubbele versie. Gaande van het iconische nummer "Hey Joe", ook welgekend in de uitvoering van Jimi Hendrix, tot Leonard Cohen's "Halleluja", eveneens een nummer dat steeds tot onze legacy zal behoren.

Naast deze twee onuitwisbare nummers bevinden zich op dit album ook nog onuitgegeven nummers avn de hand van Popa Chubby. De nummers worden meestal een beetje laid-back gebracht door deze imposante rocker zolas opener "Life Is A Beatdown" met daarin een lyrisch bruggetje naar "Only the Strong Survive". Enigszins anders dan we van hem gewend zijn is er ook het bijzonder soulvolle "Sweet Goddess Of Love And Beer" alsof hier Clarence Clemmons aan de saxofoon komt te herrijzen in de persoon van Mike Merrit.

Ook een "live" nummer is aanwezig op dit album zoals het intens rockende West Coast bluesje "Caffeine And Nicotine " met de daarop voor ons heel gekende Dean Zucchero. Bijzonder innemend en pakkend is zeker ook zijn versie van "Halleluja". Heel intimiderend en recht voor de raap is dan zeker "Go Fuck Yourself", met daarop Popa's dochter Theodora op de viool. Albums van deze Popa Chubby die steevast bij mij bovenop de stapel liggen zijn de album die hij heeft uitgebracht met vrouwtje Galea, die we ook te horen krijgen op het rappende "Daddy Played The Guitar (And Mama Was A Disco Queen)". Om na Leonard Cohen's hit nog wat in de Kerstmis stemming te blijven krijgen we nog met de nodige Phil Spector attitude zijn Kerstwens aan zijn fans met "There On Christmas", openend met het rifje van "Little Drummer Boy". Merry F*cking X-mas already.

tracks:

01. Life Is A Beatdown
02. Angel On My Shoulder
03. Hey Joe
04. Stoop Down Baby
05. Sweet Goddess Of Love And Beer
06. San Catri
07. Caffeine And Nicotine
08. Grown Man Crying Blues
09. Go Fuck Yourself
10. Hallelujah
11. Somebody Let The Devil Out
12. I Can't See The Light Of Day
13. Dirty Lie
14. Daddy Played The Guitar (And Mama Was A Disco Queen)
15. There On Christmas

musicians:

#01 drums: Steve Holley, bass: Nicholas Damato
#02 drums: Sean Pelton, bass: Mike Leslie, organ: Mitch Margol
#03 drums: Larry Crockett, bass: Kris Jefferson
#04 drums: Don Castagno, bass: Mike Merritt, organ: Seth Farber
#05 drums: Don Castagno, bass: Mike Merritt, tenor sax: Anders Garman
#06 drums: Tom Major, bass: Mike Leslie
#07 drums: Rich Monica, bass: Dean Zucchero
#08 drums: Chris Reddan, bass: A.J. Pappas
#09 drums: Popa Chubby, fretless bass: Popa Chubby, violins: Theodora Horowitz
#10 drums: Steve Holley, bass: Nicholas Damato, keys: Mike Latrell
#11 drums: Steve bass: Kris Jefferson, keys: Mike Latrell
#12 drums: Steve Holley, bass: Kris Jefferson, keys: Mike Latrell
#13 drums: Steve Holley, bass: Kris Jefferson
#14 drums: Steve Holley, bass: Kris Jefferson, keys: Mike Latrell, bkgnd vox: Galea
#15 drums & percussion: Popa Chubby, bass: Popa Chubby, keys: Dave Keyes